• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Babić: Članstvo u NATO popravilo bi imidž BiH

Učlanjenjem u NATO značajno bi se popravio imidž BiH, smatra savjetnik ministra inostranih poslova BiH Danijela Babić

 Babić: Članstvo u NATO popravilo bi imidž BiH Izvor: MONDO

Savjetnik ministra inostranih poslova BiH Danijela Babić ističe da članstvo u NATO savezu nije cilj po sebi, već sredstvo do cilja, koji, kako ističe nisu samo bezbjednosne prirode.

"Ciljevi koje BiH  želi realizovati članstvom u NATO su obezbjeđenje dugoročne stabilnosti, privlačenje što većeg broja stranih investitora, kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta, otvaranje novih radnih mjesta i podizanje životnog standarda naših građana", izjavila je Babićeva za "Glas Srpske".

Ona je dodala da nijedan ozbiljniji strani investitor neće ulagati u zemlju koja je bezbjednosno, a samim tim i ekonomski nestabilna, bez obzira koliki potencijal mogla imati.

"Tu sliku moramo promijeniti. U današnje vrijeme, možemo je promijeniti samo ako smo dio veće porodice NATO i EU. Kada postanete kredibilan partner, kada ispunjavate svoje obaveze i kreirate pozitivan ambijent saradnje, razvoja i prosperiteta, imidž i percepcija koju bi o vama mogli imati, izgrađuju se sami od sebe. Tada nije toliko bitno šta drugi misle o vama, rezultati govore umjesto vas, zato je bitno da radimo na konkretnim stvarima koje će doprinijeti poboljšanju životnog standarda građana, a jedna od njih je ispunjavanje uslova za punopravno članstvo u NATO", objasnila je ona.

Naglasila je da članstvo u NATO nosi svoje obaveze, ali da su benefiti veći i opravdavaju opredjeljenje BiH da bude dio te porodice.

"BiH je isuviše mala zemlja da bi u vrijeme globalizacije mogla samostalno opstati i biti interesantna investitorima. Sama činjenica da pripadate jednoj široj porodici, u ovom slučaju NATO-u, čije članice međusobno garantuju mir i stabilnost su dovoljna garancija pozitivnog imidža, a samim tim i mogućnosti da privučete ozbiljne investitore", navela je ona.

Poljski ambasador u BiH Andržej Kravčuk istakao je da bi članstvo BiH u NATO-u imalo ključan uticaj na pozitivan imidž zemlje.

"Ne mogu dovoljno naglasiti koliko članstvo u NATO savezu doprinosi imidžu BiH. To je jedan od najvažnijih koraka koji mogu da zamislim. Vama rapidno raste prestiž i povjerenje ostalih zemalja prema. Tako da smatram da je to od ogromnog i suštinskog značenja",  naglasio je on.

Istakao je da bi BiH morala uložiti napor da riješi pitanje vojne imovine, što je osnovni preduslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u, koji je odobren 2010. godine na konferenciji u Talinu.

"Želim da BiH što prije postane članica NATO zato što je to garant mira i sigurnosti za svakog pojedinačnog građanina na teritoriji čitave BiH. Članstvo u NATO je članstvo u porodici država i naroda u kojoj jedni druge branimo i zajedno se brinemo za mir i bezbjednost. Zato je veoma važno da tokom razgovora o članstvu BiH bude u stanju primijeniti zajedničke standarde. Sve zemlje treba da imaju iste standarde", rekao je on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE