• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kritično zagađenje vazduha u Sarajevu

Kvalitet vaduha u nekim gradovima FBiH dostigao je kritičnu tačku. Zbog visoke koncentracije sumpor dioksida najkritičnije u Sarajevu i Zenici.

 Kritično zagađenje vazduha u Sarajevu Izvor: MONDO

Stručnjak za kvalitet vazduha Martin Tais tvrdi da je koncentracija sumpor dioksida i prašine toliko visoka da građani uopšte ne bi trebali izlaziti iz svojih domova.

Dolaskom zimskog perioda, gradovi Bosne i Hercegovine dospijevaju na sami vrh liste najzagađenijih u Evropi. Krivce za to možemo tražiti u nama samima jer zagađenje najviše izazivaju automobili, ali i korištenje uglja. Međutim, pojedinim gradovima, kao što je Sarajevo, ne pogoduje ni geografski položaj, prenosi "Klix.ba".

Tais kaže da je ovih dana vazduh izuzetno loš te da su prisutne visoke koncentracije sumpor dioksida, posebno na Ilidži u blizini stanice, gdje su ljudi uglavnom prešli na grijanje ugljem.

"Sinoć su koncentracije prašine bile najveće, oko 800 mikrograma, a danas oko 12 sati 500 mikrograma. U Zenici je danas izmjereno od 160 do 190 mikrograma, ali Zenica ima problem sa velikom koncentracijom sumpor dioksida. On je oko 400 mikrograma, i to je izuzetno povišena vrijednost", kaže Tais.

O kako visokim koncentracijama se radi vidi se iz poređenjem sa stanjem u Hrvatskoj, gdje su maksimalne koncentracije danas bile oko 100 mikrograma, dok je u Srbiji to još manje, 60 mikrograma.

"Ovakvo stanje je nešto na što moramo računati u Sarajevu. Ograničeni smo neprirodnim uslovima, kotlinom i velikim slojem inverznog vazduha, kao i debelim slojem magle, koji je najmanje 300 metara debljine. Tu sunce teško probija i odatle teško da išta izlazi vani. Sve što zagadimo ostaje tu", ističe Tais te dodaje da je ovo tek početak perioda kada je vazduh zagađen.

Naglašava da su automobili najveći problem Sarajeva, ali i sve izraženije vraćanje na loženje uglja u okolnim naseljima. Kao neke od dugoročnijih rješenja Tais vidi u izgradnji brzih cesta, čime bi se smanjile gužve i zadržavanje vozila na cestama, ali korištenje ekološki prihvatljivijeg goriva.

Zagađenost i jeste jedan od razloga zbog kojih je u Sarajevu prije rata uveden plin.

(MONDO, foto Klix.ba)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE