• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija iščupala mikrofone u znak protesta

Opozicioni poslanici u Parlamentu RS izvadili mikrofone i predali ih predsjedniku Radojičiću u znak protesta protiv načina usvajanja Budžeta RS.

 Opozicija iščupala mikrofone u znak protesta Izvor: MONDO

Narodna skupština RS usvojila je sinoć po hitnom postupku budžet Srpske za 2014. godinu u iznosu od 2.025.000.000 KM sa 42 glasa za i bez ijednog glasa protiv, ali glasanju nisu prisustvovali poslanici opozicije koji su sinoć napustili sjednicu jer razmatranje Budžeta RS nije direktno prenosila RTRS, kako je ranije dogovoreno, već su u vremenu kada je prenos mogao da ide uživo na TV-u davane pauze.

Parlament Srpske jutros je nastavio sa radom, ali ponovo bez poslanika opozicije koji su u znak protesta protiv načina usvajanja budžeta RS iščupali mikrofone iz skupštinskih kluba i izvadili poslaničke kartice te ih dali predsjedniku Skupštine Igoru Radojičiću, a zatim napustili salu.
Poslanik PDP-a u NSRS Branislav Borenović u razgovoru za MONDO istakao je da je ovo demokratski protest protiv nasilja koja vladajuća koalicija vrši nad Narodnom skupštinom RS.

“Šta će nam jutros prenos kad je Budžet sinoć završen, bez TV prenosa? Mi smo željeli da o Budžetu razgovaramo kako smo dogovorili sa predsjednikom skupštine i bio je dogovor da će biti TV prenosa, ali budžet je sinoć kasno završen i jutros smo došli u situaciju da moramo da izrazimo naš demokratski proces, izvadili smo mikrofone, izvadili smo kartice i dali ih predsjedniku skupštine; 'evo vi koristite to, jer ste napravili neku vrstu demokratskog nasilja nad parlementom RS, pretvorili ste se u egzekutora pogudne politike vladajućeg SNSD-a'", rekao je Borenović.

“Mi smo odlučili da danas razgovaramo o Budžetu RS u 10 sati kada je bio predviđen prenos međutim sinoć je na volšeban način predsjednik Radojičič produžio rad Skupštine kako bi na brzinu završio nekoliko tačaka dnevnog reda i sramotno je da je vladajuća koalicija o Budžetu raspravljala svega 20-25 minuta i usvojila ga sa 42 glasa za, što govori da nisu imali neku veću većinu već tek dovoljan broj glasova, i to sa glasovima poslanika SDA. Koliko su vodili računa o budžetu govori da skoro nisu imali diskusiju i pokazalo se da im je bila namjera da u što kraćem roku mimo javnosti i uz što manje kritika, rasprava završe taj jedan posao koji su dobili kao zadatak. Pokazalo se da je Skupština samo filijala Vlade RS i vladajućeg SNSD-a i njihovog šefa i pokazao se kukavičluk, nedostatak hrabrosti, političke petlje da se suoči sa opozicionim poslanicima i da o tome razgovaramo pred građanima” istakao je Borenović.

Predsjednik NSRS Igor Radojičić poslije sinoćnjeg usvajanje Budžeta RS izjavio je za RTRS da niko od opozicionih poslanika nije bio spriječen da raspravlja o Budžetu.

“Ako je opoziciji cilj bio da blokira to nije uspjelo. A nekonvencionialne metode su dale da mi uspijemo završiti i usvojiti budžet za 2014. godinu. Želim da naglasim da nikome nije bilo spriječeno da govori, svi su imali prvao ušečća u raspravi. Nikome nije bilo ograničeno vrijeme učešća u raspravi, osim poslovnikom. Poslanici opozicije su odbili da raspravljaju”, rekao je Radojičić.

Borenović, međutim, ističe da je vladajuća koalicija željela da spriječi da građani RS čuju raspravu o Budžetu RS davanjem pauza u trenucima kada je RTRS imao mogućnost da radi direktan prenos iz skupštinske sale.

“Neka nam kažu zašto se boje razgovora. Zašto su kukavice? Zašto su jednostavno u paničnom strahu da razgovaramo i da nas gleda narod? Nas je narod birao da nas gleda, da vide šta imamo reći i dogovor je bio da se o budžetu raspravlja uz TV prenos. Zašto su onda tražili pauze, zašto se na ručak mora ići u 15.00, ne možese čekati 16.00? Zašto se danas nije raspravljalo o Budžetu?” zapitao se Borenović.

On je iznio i osnovne zamjerke opozicije na sam Budžet RS, kao i na činjenicu da se o ekonomskoj politici raspravlja nakon usvajanja Budžeta RS.

“Najveće zamjerke su to što je Budžet potpuno dužnički, ovisan je o MMF-u i imamo nenormalno veliku ratu kredita koja ide u otplatu sljedeće godine od 560 miliona KM, što je skoro 40 odsto izvornih prihoda iz ove godine. Oni su zadužili RS za još 120 milion KM putem emisije trezorskih zapisa i još 150 miliona KM za autoput Banjaluka-Doboj što znači da smo mi u debelom dužničkom ropstvu. Imamo situaciju da nema dovoljno novca za plate budžetskih poslanika, obrazovanje, zdravstvo… a da se u isto virjeme povećava stavka za Infortmativne aktivnosti Vlade RS sa nekih 30.000 na 744.000 jer idu izbori i sve će biti usredsređeno na neku predizbornu borbu gdje Vlada RS koristi sredstva građana za kupovinu političkih glasova”, rekao je Borenović.

“Smiješna situacija se dešava da se priča o ekonomskoj politici a budžet je već usvojen. Uvijek se priča prvo o ekonomskoj politici jer iz nje prozizlazi budžet, a sada je rasprava bespredmetna, a ovdje imate licemjerstvo i DNS-a i SP-a uz čije su glasove usvojili budžet koji takođe snose odgovornost za ovo stanje”, rekao je Borenović.

(G.A. – MONDO, Foto: Twitter – skupštinske klupe bez mikrofona)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE