• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konjević Polje: U školi još dva učenika

U područnu školu u Konjević Polju kod Bratunca jutros su došla još dva učenika koja nisu pohađala nastavu od početka školske godine

 Konjević Polje: U školi još dva učenika Izvor: MONDO

U područnu školu u Konjević Polju kod Bratunca jutros su došla još dva učenika koja nisu pohađala nastavu od početka školske godine zbog bojkota nastave grupe roditelja bošnjačke djece, te sada na časove u ovu školu dolazi ukupno 50 učenika, izjavio je Srni Savo Milošević, direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice u čijem je sastavu i ova škola.

On je rekao da je, na osnovu postignutog dogovora i najava iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i roditelja bošnjačke djece koji su bojkotovali nastavu, očekivao da će u školu u Konjević Polju danas doći svi učenici i da će se time okončati kriza u ovoj školi koju je izazvala grupa roditelja.

Milošević je istakao da je bilo dogovoreno da se u školi u Konjević Polju organizuju "časovi razlike sadržaja iz maternjeg jezika i poznavanja prirode i društva u razrednoj nastavi za sve učenike koji to žele".

Razliku između nastavnih programa Srpske i Tuzlanskog kantona prethodnih dana su utvrdili predstavnici Pedagoškog zavoda Republike Srpske i Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, zajedno sa nastavnicima škole u Konjević Polju.

Milošević je naglasio da je ovo bilo rješenje koje je predlagalo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske od samog početka, još u septembru, i da su ga napokon, prošle sedmice, uvažili i roditelji bošnjačke djece koji nisu dozvoljavali djeci da idu u školu, te bezuspješno dva mjeseca protestovali pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Predstavnici roditelja bošnjačke djece prošle sedmice su se saglasili sa ovim dogovorom i najavili prekid štrajka pred zgradom OHR-a u Sarajevu gdje, kako je Srni rekao njihov predstavnik Muhizin Omerović, nisu dobili nikakvu podršku.

Time je trebalo da počne da se realizuje postignuti dogovor i da djeca jutros krenu na nastavu.

U školi u Konjević Polju kažu da je sve spremno za prihvat učenika i izvođenje nastave u skladu sa postignutim dogovorom predstavnika pedagoških zavoda, ali da je očigledno da su prisutne podjele među roditeljima koji bojkotuju nastavu, jer su jedni za prekid bojkota i upućivanje djece u školu, dok se veća grupa protivi svakom dogovoru i stalno postavlja nove neprihvatljive zahtjeve čija bi realizacija dovela do nezakonitog rada u školi.

Omerović je prije tri dana rekao Srni da roditelji nisu naišli na očekivanu podršku u Sarajevu, a da su sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske postigli dogovor u skladu sa zakonskim propisima i da bi djeca trebalo da krenu na nastavu.

On je istakao da su predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pokazali razumijevanje, toleranciju i volju za rješavanje problema, te očekuje da će djeca krenuti u školu za nekoliko dana dok budu završene sve dogovorene formalnosti.

Nastavu u školi u Konjević Polju pohađa 50 učenika, dok njih više od 90 ne dolazi na časove od početka školske godine.

Roditelji djece tražili su promjenu sastava Školskog odbora, da bude obezbijeđena voda za piće, što je učinjeno, te uvođenje nacionalne grupe predmeta za niže razrede, jer se u višim razredima već odavno u ovoj školi iz nacionalne grupe predmeta primjenjuje program Tuzlanskog kantona.

Od 9. oktobra roditelji i bošnjačka djeca, koji bojkotuju nastavu, protestuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, tražeći da se ispune njihovi zahtjevi.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE