• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Motane cigarete dostavljaju na kućnu adresu!

Prodaja pravljenih cigareta putem oglasa u posljednje vrijeme postala je hit među pojedinim građanima BiH. Zarade gotovo trostruko više.

 Motane cigarete dostavljaju na kućnu adresu! Izvor: MONDO

Posljednih mjesec dana na internetu se pojavljuju oglasi ljudi koji prodaju rezani duvan, ali i motane cigarete. Prodavci su iz Banjaluke, Sarajeva, Brčkog, Bijeljine, Modriče, Šamca, Novog Grada, Tuzle....

Dok je najjeftinija kutija cigareta 2,6 KM, kutija pravljenih cigareta u oglasima može se kupiti za marku. "Euro Blic" piše da se cigarete najčešće prodaju u pakovanjima, od 100, 200 ili 500 komada, a cijene su od devet do 19 maraka za šteku, u zavisnosti od kvaliteta duvana. Pojedinci su spremni i da pravljene cigarete trampe za drugu robu, ali obično se novac uplaćuje uplatnicom, a cigarete šalju na adresu.

"Duvan je kvalitetan, uzgajan u Posavini i nisam imao pritužbi. Mušterije mi se redovno vraćaju", kaže trgovac iz Brčkog koji šteku od 200 cigareta prodaje za 13 KM i ne prodaje manje količine od toga.

U Tuzli se u pojedinim ulicama mogu susresti i ulični prodavci koji na stolićima na rasklapanje kutiju motanih cigareta prodaju za dvije marke. Pakuju ih u stare kutije od cigareta na kojima se vide pokidane akcizne markice, ali mušterija ipak ima. Stare kutije tvrdog pakovanjam kao i markice, takođe se mogu kupiti posredstvom oglasa.

Marko Mitrović, predsjednik Udruženja proizvođača duvana RS, ovu pojavu smatra početkom njihovog kraja. Tvrdi i da je računica ovakvog kršenja zakona jasna, a to je više od tri puta veća zarada od prodaje duvana.

"Proizvođač duvana za 10 kilograma na otkupu dobije 40 KMm ako se u to uračunaju i subvencije i podsticaji za proizvodnju, a prodavac pravljenih cigareta na tome u najgorem slučaju zaradi 150 maraka, rekao je Mitrović i dodao da uzgoj duvana donosi najveći prihod od svih ratarskih kultura, uspijeva gdje ništa drugo ne može, ali proizvođači ne smiju da ga prodaju u listu.

U Inspektoratu RS su naveli da je u 2013. godini oduzeto približno 230 kilograma rezanog duvana bez akcize i porijekla, dok su kazne izrečene za prodaju 40 kilograma sirovog duvana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE