• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH uskraćena za 45 miliona pomoći

Komitet EU za pretpristupne fondove BiH uskratio 45 miliona evra IPA 1 pomoći zbog odsustva napretka u provođenju odluke "Sejdić i Finci"

 BiH uskraćena za 45 miliona pomoći Izvor: MONDO

Kao što je ranije i najavljeno Komitet EU za pretpristupne fondove odlučio je da BiH uskrati 45 miliona evra IPA pomoći zbog odsustva napretka u provođenju odluke "Sejdić i Finci".

Eventualni izostanak mehanizma koordinacije i usvajanja sektorskih politika, što je uslov za IPA 2, može BiH u narednih sedam godina koštati od 80 do 90 miliona evra godišnje.

Zamjenik generalnog direktora Evropske komisije za proširenje Jost Korte je na današnjoj konferenciji za novinare u zgradi Delegacije EU u Sarajevu izrazio žaljenje što politički lideri u BiH, iako su imali maksimalnu podršku Brisela, nisu postigli dogovor u vezi sa pitanjem "Sejdić i Finci", pa je EU odlučila da "sreže sredstva za IPA 1".

"Zbog toga 45 miliona neće otići u BiH, nego će 23,5 miliona biti preusmjereno na Kosovo, a ostatak će biti upućen Regionalnom projektu stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica", precizirao je Korte.

Korisnici IPA 1 fonda su organi državne uprave i javne ustanove, a u manjem obimu nevladine organizacije i ostala neprofitne organizacije.

Komitet EU za pretpristupne fondove odlučio je juče da BiH uskrati 45 miliona evra pomoći fondova kojima se pomaže približavanje zemalja članstvu u Evropsku uniju.

Odlučeno je da BiH, ipak, dobije dva miliona evra za projekte razvoja srednjih i malih preduzeća.

Zahtjev za kažnjavanje BiH, kroz sredstva ovih fondova, Komitetu je uputio Komesar za proširenje EU Štefan File.

Uskraćivanje sredstava iz fondova IPA bilo je najavljeno u oktobru, nakon neuspješnog sastanka Filea sa sedmoricom BiH lidera o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da sredstva iz IPA fondova nisu bila namijenjena Republici Srpskoj i da Srpska ništa ne gubi što ona nisu dobijena.

"Ta sredstva bila su namijenjena za jačanje ili formiranje novih institucija na nivou BiH. Uopšte ne žalimo za tim sredstvima, jer naša politika nije da se jačaju te institucije", rekao je novinarima Dodik.

Generalni sekretar PDP Igor Crnadak smatra da današnja potvrda Evropske komisije da je BiH ostala bez 45 miliona evra iz IPA fondova predstavlja još jednu poruku građanima da u BiH upravljaju neodgovorne političke partije i politički lideri.

"Nedopustivo je da vladajuće partije u BiH nisu bile u stanju da postignu osnovni politički dogovor i da uspostave mehanizam koordinacije kako bi novac, od ogromnog značaja i za Republiku Srpsku i za Federaciju BiH, mogao da dođe u BiH", naveo je Crnadak.

On je dodao da politički lideri u BiH najbolje funkcionišu u uslovima stalnog konflikta i međunacionalnih tenzija.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE