• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Novi sistem naknada u zdravstvu RS

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da će biti učinjeno sve kako bi se uspostavio novi sistem naknada i primanja u zdravstvu Srpske.

 Dodik: Novi sistem naknada u zdravstvu RS Izvor: MONDO

"Taj zadatak imaće ministar (zdravlja i socijalne zaštite Dragan) Bogdanić, jer pojedini direktori domova zdravlja imaju veće plate nego najviši funkcioneri Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naveo da se u zdravstvenom sistemu mora pojačati odgovornost svih koji u njemu rade.

Na pitanje da prokomentariše policijsku akciju "Loto", Dodik je rekao da policija i pravosuđe imaju njegovu podršku u borbi protiv kriminala i korupcije.


Dodik je istakao da je neophodna borba protiv svih vidova zloupotreba i da je činjenica da je dio ljekara za novac izdavao lažna uvjerenja, na osnovu kojih su ostvarivane penzije.

On je kao primjer naveo da su na bazi nalaza o posttraumatskom sindromu, koji je izdavao bošnjački ljekar u Mostaru, dobijane privremene penzije.

"Posljednja dešavanja su jedno uobičajeno stanje u sistemu. Niko nije uhapšen, a nadležne institucije treba da rade svoj posao", poručio je Dodik.

Dodik je naveo da je na sastanku razgovarano o realizovanim mjerama koje se odnose na nabavke u zdravstvu.

"Vidljivo je da grupa dobavljača, koja kontroliše tržište u BiH, u saradnji sa određenim agencijama koje su javnog karaktera, povećavaju cijene lijekova. Dogovorili smo se danas na koji ćemo način parirati tom nerazumnom načinu utvrđivanja cijena lijekova posredstvom Agencije za lijekove BiH", rekao je Dodik.

On je napomenuo da su lijekovi čije su cijene više nego u regionu skidane sa lista i da je to špekulatvna aktivnost.

Predsjednik Srpske je istakao da se u zdravstvenom sektoru "mora uozbiljiti situacija" kada je riječ o odnosu prema radu.

"Uvjeren sam da će do kraja godine u Kliničkom centu Banjaluka biti isplaćene plate u bruto iznosu i da ćemo u narednih nekoliko mjeseci stabilizovati cijeli sistem. Moraju se brže realizovati investicije u zdravstvu, banjalučki Klinički centar biće kompletno opremljen i rekonstruisan", izjavio je Dodik.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Željka Cvijanović razgovarali su danas u Banjaluci sa ministrom Bogdanićem, direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Darkom Tomašem i vršiocem dužnosti direktora banjalučkog Kliničkog centra Duškom Račićem o stanju u zdravstvu.

Ranije danas, Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske saopštio je da očekuje da će nadležni organi za provođenje zakona efikasno nastaviti aktivnosti na otkrivanju izvršilaca krivičnih djela, koja se odnose na slučajeve visoke korupcije u zdravstvu. 

"Izvršioce treba tražiti upravo među onim osobama koje su na osnovu svojih visokih položaja i zakonskih ovlaštenja imale mogućnosti da rukovode i da raspolažu velikim resursima u zdravstvu i koje su najodgovornije za sadašnje teško finansijsko stanje u javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj", saopšteno je iz Strukovnog sindikata doktora medicine. 

Strukovni sindikat poručuje da korumpiranim doktorima medicine nije mjesto u ovom sindikatu, kao i da će u skladu sa odredbama Statuta isključiti iz članstva doktore medicine za koje se na osnovu pravosnažnih presuda utvrdi da su izvršioci koruptivnih krivičnih djela u zdravstvu. 

Strukovni sindikat doktora medicine podržava sve na zakonu zasnovane aktivnosti i mjere Okružnog tužilaštva u Banjaluci i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na otkrivanju kriminalnih aktivnosti u Fondu penzijsko-invalidskog osiguranja i Kliničkom centru Banjaluka. 

"Ovaj sindikat se od svog osnivanja energično zalaže za vladavinu prava i borbu protiv kriminala i korupcije u zdravstvu", navodi se u saopštenju. 

Banjalučko Okružno tužilaštvu je u okviru akcije "Loto" saslušalo pet radnika Kliničkog centra Banjaluka, koji su osumnjičeni da su učestvovali u izradi falsifikovane medicinske dokumentacije, koja je kasnije korištena u postupku ostvarivanja prava na invalidsku penziju (nalazi i mišljenja, otpusna pisma, fiktivno vodili lica u evidenciji na bolničkom liječenju).

Privedeni radnici Kliničkog centra Banjaluka nakon saslušanja pušteni su da se brane sa slobode.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE