• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska ispunila najveći dio preporuka SE

Republika Srpska ispunila je najveći dio preporuka Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

 Srpska ispunila najveći dio preporuka SE Izvor: MONDO

„Federacija BiH zaostaje u tome“, izjavila je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić koja u Sarajevu učestvuje u radu Kongresa.

Rešićeva je novinarima rekla da je tokom sastanka konstatovano da je Republika Srpska zbog svog sistema, koji je u ovom slučaju veoma efikasan, uradila mnogo više na preporukama Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

Ona je objasnila da se tim preporukama, između ostalog, traži donošenje izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, te da se izrade strateški dokumenti o principima jačanja lokalne samouprave, što je Srpska već uradila, a FBiH nije.

"Mi smo spremni raditi na zakonu o međuopštinskoj saradnji čije je donošenje u Srpskoj planirano 2014. godine. Srpska je uspjela provesti skoro sve preporuke koje smo dobili od Savjeta Evrope, a ostala je jedna ili dvije u fazi usaglašavanja", rekla je Rešićeva, koja učestvuje na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

Ona je novinarima u Sarajevu rekla da je mnogo manji broj preporuka koje je FBiH uspjela privesti kraju, jer je još dosta njih u proceduri donošenja.

Rešićeva je istakla da su predstavnici Savjeta Evrope bili zadovoljni, jer je vidljiv pomak u smislu jačanja lokalne samouprave.

Ministar uprave i lokalne samouprave Srpske danas je u svojstvu zamjenika šefa delegacije BiH učestvovala u radu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope.

"Razgovarali smo o preporukama koje je Kongres dao u smislu napretka lokalne samouprave u BiH. Iznijeli smo stavove BiH, koja je potpisnica Evropske povelje, da ćemo raditi na provođenju principa jačanja lokalnih samouprava", istakla je Rešićeva.

O razvoju lokalne samouprave u Srpskoj sutra, drugog dana Kongresa, govoriće Rešićeva i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE