• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga zbog gubitka novca iz IPA fondova

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu zbog neimplementacije odluke "Sejdić-Finci" Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

 Istraga zbog gubitka novca iz IPA fondova Izvor: MONDO

"Neprovođenje ove odluke, dovelo je do obustave sredstava iz IPA fondova u iznosu od 45 miliona evra, čime je nanesena velika šteta svim građanima Bosne i Hercegovine i zbog čega je izazvana ogorčenost građana kao i međunarodne zajednice", saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Klix.ba.

U Posebnom odjeljenju za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, donesena je naredba o provođenju istrage protiv nepoznatog počinioca i već se provode određene istražne aktivnosti i prikupljanje dokaza. Postupajući tužilac u predmetu je Oleg Čavka.

"Neimplementacija odluke Evropskog suda za ljudska prava, nanosi nemjerljivu štetu evropskom putu Bosne i Hercegovine, spriječava priliv sredstava iz fondova Evropske unije, kao i realizaciju projekata predpristupne pomoći Evropske unije našoj zemlji", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH, nastavlja aktivnosti u interesu građana Bosne i Hercegovine i evropskog puta naše zemlje, navedeno je u saopštenju.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj izjavio je Srni da je istraga zbog neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci", koju je pokrenulo Tužilaštvo BiH, neprimjeren pritisak pravosuđa na zakonodavnu vlast, što je apsolutno bespotrebno i kontraproduktivno.

"Nesporno je da je neprovođenjem ove odluke nanesena nemjerljiva šteta evropskom putu BiH, ali smatram da političari, koje su izabrali građane BiH, žele na najodgovorniji i najbolji način da provedu ovu odluku. Iskreno se nadam da će se to brzo desiti, bez bilo kakvih pritisaka iz pravosuđa", rekao je Radulj.

On je pojasnio da je neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava propisano Krivičnim zakonom BiH kao krivično djelo, ali da poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji bi trebalo da usvoje izmjene Ustava BiH radi provođenja odluke "Sejdić-Finci", imaju imunitet od krivične odgovornosti za izgovorene riječi i glasanje u parlamentu.

Radulj je ocijenio da nije vrijeme da Tužilaštvo BiH pokreće istragu u trenutku usaglašavanja stavova u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić-Finci".

Komitet EU za pretpristupne fondove juče je saopštio da je BiH uskratio 45 miliona evra IPA 1 pomoći zbog odsustva napretka u provođenju odluke "Sejdić i Finci".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE