• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federalna "petorka" bez dogovora

Sastanak petorice lidera iz FBiH, koji je danas održan u Sarajevu s ciljem pronalaženja rješenja za odluku "Sejdić - Finci", završen je bez dogovora.

 Federalna "petorka" bez dogovora Izvor: MONDO

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović rekao je novinarima da nije bilo spremnosti za kompromis. "Potreban je kompromis i više strpljenja od aktera, jer nećemo drugačije doći do rješenja", rekao je Izebegović, dodavši da su svi učesnici ostali na ranijim pozicijama.

On je izrazio nadu da će u nastavku procesa, ako ga uopšte bude, biti više spremnosti na kompromis, a manje tvrdoglavosti.

Izetbegović je istakao da SDA danas nije imala nikakav novi prijedlog.

"Pokušali smo na bazi razgovora, koji je doživio kolaps u Pragu, da nešto približimo oko tog mehanizma koji bi onemogućio nametanje izborne volje. Radili smo na bazi tih elemenata, tu je `zapelo` i nismo uspjeli naći rješenje", rekao je Izetbegović.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić napustio je današnji sastanak lidera pet političkih stranaka iz FBiH o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci", na kojem, kako kaže, nije bilo novih ideja.

Radončić je rekao Srni da je napustio sastanak, jer smatra da lideri stranaka ne treba da raspravljaju o konceptima činovnika nižeg nivoa.

"Bakir Izetbegović je danas donio prijedlog svog savjetnika koji, kao predstavnik SDA, nije znao da simulira i objasni", rekao je Radončić i dodao da je nakon toga napustio sastanak.

Kada Izetbegović bude spreman da elaborira ovaj novi koncept, kaže Radončić, rado će se tome pridružiti i participirati, jer je SBB od samog početka vrlo konstruktivan u namjeri da se nađe rješenje za provođenje odlike Suda u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Radončić je rekao da na današnjem sastanku "petorke", koji je organizovao predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, nije bilo novih ideja, dok je SDA odbila indirektan način izbora članova Predsjedništva BiH, kao što su to ranije uradili SNSD i SDS.

On ističe da je to politički legitimno, iako SBB misli da to nije dobro.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE