• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traže maksimalnu kaznu za napad u Bugojnu

Tužilaštvo BiH za Harisa Čauševića i Nasera Palislamovića zatražilo po 45 godina zatvora zbog terorističkog napada 2010. godine

 Traže maksimalnu kaznu za napad u Bugojnu Izvor: MONDO

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH da optuženim za teroristički napad na Policijsku stanicu u Bugojnu 2010. godine Harisu Čauševiću i Naseru Palislamoviću izrekne maksimalnu kaznu zatvora od po 45 godina.

Tužilac Dubravko Čampara zatražio je od Suda BiH produženje mjere pritvora za optužene do njihovog upućivanja na izdržavanje kazne.

Prije iznošenja završnih riječi Tužilaštva, Čaušević je napustio sudnicu uz neprimjerene riječi, jer Sudsko vijeće nije prihvatilo njegov zahtjev za razrješenje advokata Ifeta Ferageta i Edina Šabanovića, koji su ga u protekle tri godine branili po službenoj dužnosti.

Iznoseći završne riječi u ovom predmetu, tužilac je rekao da su brojni svjedoci i materijalni dokazi, kao i nalazi vještaka, dokazali da su optuženi svjesno i sa namjerom počinili krivično djelo terorizam.

Čampara je podsjetio da je tom prilikom poginuo policajac Tarik LJubuškić, teško ranjena policajac Edina Hindić, a da je više policajaca zadobilo lakše tjelesne povrede.

Tom prilikom pričinjena je i ogromna materijalna šteta na zgradi Policijske stanice u iznosu od 506.000 KM, dok na okolnim stambenim i poslovnim objektima, te oštećenim vozilima šteta iznosi 213.000 KM.

Tužilac je citirao više izjava svjedoka koji su potvrdili da su se Čaušević i Palislamović dobro poznavali i da su dugo pripremali teroristički čin, koji je izvršen u trenutku održavanja vjerskog skupa Ajvatovica, kada je pojačano prisustvo policije.

"Svjedoci i vještaci su potvrdili da su optuženi postavili 12 kilograma eksploziva `pentrit`, što odgovara količini od 20 kilograma TNT-a. Svjedok Adnan Haračić je izjavio da mu je Čaušević rekao da će izvršiti teroristički čin u namjeri da ubije sve policajce, jer se mora osvetiti za hapšenje `brata` Rijada Rustempašića", rekao je Čampara.

On je naveo da su optuženi imali za cilj prisiljavanje organa vlasti BiH da nešto izvrše, kao i ozbiljno zastrašivanje stanovništva i destabilizaciju osnovnih političkih, ustavnih i društvenih struktura BiH.

Prema riječima tužioca, svjedoci su potvrdili da su optuženi dijelili ista ideološka ubjeđenja, da su bili "opterećeni" borbama u Iraku i Avganistanu, te da su često pričali o džihadu. Supruga Nasera Palislamovića je u svom svjedočenju rekla da je "on spreman na sve".

Na osnovu izjava svjedoka, kod Čauševića je pronađena i velika količina sakrivenog oružja, a pregledom računara koje je koristio, nađeni su razni inkriminirajući fajlovi u kojima su bila uputstva za pravljenje eksplozivne naprave, te njegove fotografije sa oružjem. Kod Palislamovića je pronađena i knjiga sa uputstvima za pravljenje eksplozivne naprave.

Čampara je naglasio da Sud BiH pri izricanju presude mora imati u vidu generalnu prevenciju, odnosno njome poslati jasnu poruku da će svi koji eventualno počine slično djelo, biti maksimalno i najteže kažnjeni, kako se ovako nešto ne bi više nikada ponovilo na području BiH.

Iznošenje završnih riječi Čauševićevih branilaca zakazano je za petak, 13. decembar u 9.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE