• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: Tužilaštvo BiH "trenira strogoću"

Pokretanjem istrage zbog neprovođenja odluke "Sejdić i Finci" Tužilaštvo BiH zapravo želi da "trenira strogoću", izjavio Nebojša Radmanović

 Radmanović: Tužilaštvo BiH "trenira strogoću" Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović rekao je da je "malo neobična situacija" da Tužilaštvo BiH pokreće istragu protiv nepoznatog počinioca zbog neprovođenja odluke "Sejdić i Finci", te ocijenio da Tužilaštvo zapravo želi da "trenira strogoću".

"Čini mi se da Tužilaštvo BiH želi malo da `trenira strogoću` i da pokaže da je ono glavno u BiH. Hapsili su neke predsjednike i sada se pokazalo da nisu u pravu. Protiv koga će oni pokrenuti istragu nego protiv političara", rekao je Radmanović.

On je sinoć za RTRS rekao da su ključni ljudi na političkim funkcijama dužni da se dogovore o izmjenama Ustava BiH u vezi sa ovom odlukom.

Radmanović je istakao da Tužilaštvo BiH treba da se bavi poslom za koji je nadležno - terorizam, organizovani i međunarodni kriminal, neki predmeti ratnih zločina koji im godinama "stoje u ladicama".

Komentarišući činjenicu da je Komitet EU za pretpristupne fondove (IPA) odlučio da BiH uskrati 45 miliona evra pomoći zbog odsustva napretka u provođenju odluke "Sejdić i Finci", Radmanović je rekao da nije dobra situacija ako Evropska komisija počne kažnjavati BiH uskraćivanjem finansijskih sredstava potrebnih za približavanje EU.

"Ako se pojačavaju kriterijumi za približavanje EU, to nije dobro za BiH, niti zemlje Balkana, koje to neće moći ispuniti za nekoliko godina", rekao je Radmanović.

Komentarišući sastanak petorice stranačkih lidera u FBiH u vezi sa provođenjem odluke "Sejdić i Finci", Radmanović je rekao da nije lako postići dogovor i da je skeptičan kada je riječ o izmjenama Ustava BiH.

Radmanović je ponovio da se Republika Srpska zalaže za direktan izbor članova Predsjedništva BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ocijenio je da je istraga Tužilaštva BiH zbog neprovođenja odluke "Sejdić-Finci" način da se "neko zastraši i podlegne pritisku", ističući da se on na te stvari ne obazire.

Navodeći da nema komentara o toj istrazi, Čović je naglasio da je HDZ BiH zagovornik snažne BiH, koja ima evroatlantsku budućnost, te da neće dopustiti da hrvatski narod bude manjina.

"Ne možemo prihvatiti da dođe do izmjena Ustava, Izbornog zakona i uvođenja novog ustavnog zakona koji bi regulisao ovu oblast, a da ne obezbijedimo jednakost za sva tri naroda kada je riječ o izboru članova Predsjedništva i Doma naroda", rekao je Čović za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, u protekle tri godine sve je bilo napravljeno tako da propadne i neko je svjesno to uradio da bi se na svim nivoima u BiH napravio košmar.

Čović je istakao da su Bošnjaci pokušali "grubu igru" i da su odgovorni za sadašnje stanje, dodajući da je sve napravljeno s ciljem da se izazove haos, koji se još kontroliše iz centara u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje kako će se HDZ BiH opredijeliti prema budžetu BiH za sljedeću godinu, Čović je najavio da će ova stranka glasati za usvajanje budžeta ako bude ispoštovano ono što je definisano u budžetskim okvirima, kao i da se mora voditi računa o zaduženosti, te spriječiti naglašeni politički interesi nekih stranaka u vezi sa budžetom.

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu zbog neprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci".

Neprovođenje ove odluke dovelo je do obustavljanja sredstava iz IPA fondova od 45 miliona evra, čime je nanesena velika šteta građanima BiH i zbog čega je izazvana ogorčenost građana, kao i međunarodne zajednice, saopšteno je juče iz Tužilaštva BiH. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE