• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Parkić" ostaje bez kafića?

Na prostoru između Narodnog pozorišta RS i Kulturnog centra Banski dvor,, biće srušeni postojeći ugostiteljski objekti.

 "Parkić" ostaje bez kafića? Izvor: MONDO

Umjesto njih bi trebalo da niknu objekti predviđeni za kulturne sadržaje.

Predviđeno je to novim izmjenama regulacionog plana (RP) za centar grada, piše Glas Srpske.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje grada Mira Sofilj kazala je da će postojeći objekti u kojima su smješteni uglavnom kafići biti srušeni kada se pojavi investitor koji bi bio zainteresovan za izgradnju novih zgrada.

"Investitor bi trebalo da pokrene proces rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a do tog trenutka ugostiteljski objekti na terenu će ostati u postojećem obliku" naglasila je Sofiljeva.

Objasnila je da su izmjene dijela RP centra grada, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada, bile neophodne zbog potreba grada za kulturnim sadržajima. Naglasila je da u okviru planiranog objekta kulture neće biti dozvoljeno pružanje ugostiteljskih usluga, izuzev prostora koji bi funkcionisao kao kafeterija.

"Prije same izgradnje potrebno je obezbijediti adekvatno arhitektonsko rješenje koje ćemo dobiti putem konkursa, a ponuđena rješenja trebalo bi da budu savremena i moraju poštovati postojeće kulturno-istorijske vrijednosti. Poslije toga ćemo pristupiti izradi projektne dokumentacije, a realizacija će zavisiti od zainteresovanosti investitora" dodala je Sofiljeva.

Predsjednik Komisije za prostorno uređenje grada Dušan Čajić kazao je da je RP predviđeno da centar grada bude zaštićena zona, predviđena samo za kulturna dešavanja.

"Zabranili smo bilo kakvu gradnju stambeno-poslovnih objekata i na ovaj način će Banjaluka biti centar kulturnih dešavanja" precizirao je Čajić.

Odbornik PDP-a u Skupštini grada Zoran Talić kaže da je prije donošenja ovakvog RP trebalo riješiti imovinsko-pravne odnose.

"Na ovaj način planirate izgradnju na lokalitetu bez rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i samo dodatno izazivate sporove koji mogu imati štetne finansijske posljedice po grad" objasnio je Talić.

Predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu RS Željko Tatić rekao je da se gradski propisi moraju poštovati, ali da se nada da će vlasnici objekata dobiti adekvatnu nadoknadu.
Kulturni sadržaji

U planiranom objektu, prema novom RP, biće moguća izgradnja baletne, operske ili koncertne dvorane, centra za kulturu mladih sa ljetnom pozornicom, kao i pozorišta koje će biti sastavni dio Narodnog pozorišta RS.

"Moguća je izgradnja muzeja, umjetničke galerije sa radionicama i izložbenim prostorom. Lokacija u užem centru grada atraktivna je i za objekat multimedijalnog centra sa čitaonicama, prostorijama za stručna predavanja i projekcije" navela je Sofiljeva.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE