• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene dopune i izmjene Izbornog zakona

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnoj proceduri Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH.

 Usvojene dopune i izmjene Izbornog zakona Izvor: MONDO

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnoj proceduri, na zahtjev predsjedavajućeg ovog doma Staše Košarca, Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH, kojim se provodi odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa usklađivanjem odredbi Izbornog zakona BiH sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Prijedlog zakona sadrži raspodjelu mandata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa teritorije Republike Srpske, te nazive gradova i opština u Srpskoj u skladu sa njihovim zvaničnim nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Protiv su glasali srpski delegati Mladen Ivanić i Ognjen Tadić, dok su uzdržana bila tri bošnjačka delegata iz reda SDA.

Predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac rekao je da ima poslovničko pravo da predloži zakon, koji je u Dom naroda ušao u proceduru prije Prijedloga zakona o izmjeni Izbornog zakona koji je na prijedlog SDS-a usvojen u Predstavničkom domu.

"SNSD hoće izbore i hoće da se implementira odluka Ustavnog suda, o čemu se u ovom zakonskom prijedlogu vodilo računa", zaključio je Košarac.

Delegat Krstan Simić odbacio je sve sumnje u održavanje izbora iduće godine, ističući da je riječ o pitanju regulisanom Ustavom BiH.

"Izbori će biti održani, a ovim izmjenama i dopunama Izbornog zakona želi se obezbijediti da oni budu prihvaćeni", pojasnio je Simić.

Ni hrvatski delegat Martin Raguž ne sumnja da će izbora biti, ali smatra da je pitanje da li će biti fer, ukoliko ne budu provedene sve odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH, uključujući i pitanje Mostara.

Srpski delegat Ognjen Tadić rekao je da je u Predstavničkom domu, na prijedlog SDS-a, usvojen Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona BiH kojim se provodi odluka Ustavnog suda i otklanjaju prepreke za održavanje izbora.

Tvrdeći da je nekome stalo da se iduće godine ne održe opšti izbori, Tadić je rekao da je nečiji cilj da se u parlamentarnoj proceduri nađu dva zakona sa istom tematikom i da to ide Savjetu ministara na usaglašavanje.

Ivanić je rekao da zakon koji je usvojen u Predstavničkom domu omogućava da se izbori održe, dok bi usvajanje predloženog zakona u Domu naroda značilo da nema zakona kojim se provodi odluka Ustavnog suda, jer bi sve bilo vraćeno na početak.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkih delegata Halid Genjac bio je protiv hitne procedure za predloženi zakon, ali i nekih tehničkih rješenja sadržanih u njima.

Prethodno je Dom naroda na zahtjev Savjeta ministara BiH po hitnoj proceduri usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje, kojim se briše krajnji rok za njenu verifikaciju i tako ostavlja mogućnost naknadnih verifikacija stare devizne prema procjeni entiteta, odnosno Brčko distrikta.

Usvojenom mjerom nastoji se na efikasan način ispoštovati princip ravnopravnosti građana i zaštite njihovih prava i osnovnih sloboda, a prije svih prava na nesmetano uživanje stečene imovine, vodeći računa o činjenici da su entiteti i Brčko distrikt omogućili dodatne rokove za verifikaciju stare devizne štednje.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE