• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lagumdžija: Uskoro novac od Elektroprenosa

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija nada se da novac "Elektroprenosa" neće još dugo stajati neiskorišten u stranim bankama.

 Lagumdžija: Uskoro novac od Elektroprenosa Izvor: MONDO

"Nadam se da taj novac neće još dugo stajati na stranim bankama dok ga mi posuđujemo od banaka za velike kamate, nego da ćemo dio tih sredstava iskoristiti za razvojne projekte u Federaciji BiH i Republici Srpskoj", rekao je Lagumdžija na konferenciji za novinare SDP-a u Sarajevu.

On je precizirao da će najveći dio tog novca, više od dvije trećine, biti konačno investiran u "Elektroprenos".

Prema njegovim riječima, sedam godina je novac "Elektroprenosa" akumuliran, a ništa nije ulagano u razvoj.

Odgovornost SDP-a u vezi sa "Elektroprenosom“, ocijenio je Lagumdžija, ogleda se u tome što je dosadašnja situacija zaustavljena i što se pokušava da se stvar okrene u drugom smjeru.

Predstavnički dom parlamenta BiH usvojio je po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH "Elektroprenos" koji je u parlamentarnu proceduru dostavio Savjet ministara, ali je u Domu naroda Klub Bošnjaka, glasovima delegata iz SDA, pokrenuo pitanje njegove štetnosti po bošnjački vitalni nacionalni interes.

Izmjenama sadržanim u prijedlogu zakona predviđa se da Skupština akcionara "Elektroprenosa BiH" donosi odluku o načinu raspodjele dobiti, uključujući akumuliranu dobit, na prijedlog Upravnog odbora, a po usvajanju finansijskih izvještaja.

Delegacija EU u BiH i OHR izrazili su neslaganje sa predloženim zakonom, dok je Energetska zajednica Evrope najavila da će, ukoliko predložene izmjene budu uvojene, pokrenuti postupak sankcionisanja BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE