• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čekaju zeleno svjetlo Parlamenta BiH

Savjet ministara BiH nije donio odluku o privremenom finansiranju, jer očekuje da se do kraja godine usvoji Budžet za 2009. godinu

 Čekaju zeleno svjetlo Parlamenta BiH Izvor: MONDO


Savjet ministara BiH nije danas donio odluku o privremenom finansiranju, jer očekuje da bi Parlamentarna skupština BiH u ova tri dana do kraja godine mogla da usvoji Budžet za 2009. godinu, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

On je na konferenciji za novinare istakao da bi to bilo najbolje za sve u BiH, najavivši da će, ukoliko se to ne desi, u srijedu, 31. decembra, biti održana sjednica Savjeta ministara na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti budžet za 2009. godinu.

"Najgore je za BiH da ponovo imamo odluku o privremenom finansiranju" - naglasio je Špirić.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara BiH usvojio je Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja naglašava potrebu procesuiranja najsloženijih i najprioritetnijih predmeta ratnih zločina u roku od sedam godina, te procesuiranje ostalih predmeta ratnih zločina u periodu od 15 godina od njenog usvajanja.

Na nivou Suda i Tužilaštva BiH biće centralizovana i ažurirana evidencija o svim predmetima ratnih zločina koji se nalaze pred pravosuđem u BiH.

Istovremeno će biti obezbijeđen funkcionalan mehanizam upravljanja predmetima ratnih zločina odnosno njihovog raspoređivanja između pravosuđa BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko, koji će omogućiti efikasno procesuiranje u zadatom vremenskom periodu.

"Prioritetno će biti procesuirani najodgovorniji počinioci pred Sudom BiH, uz pomoć usaglašenih kriterijuma za selekciju predmeta. Biće ujednačena sudska praksa u predmetima ratnih zločina kako bi bila obezbijeđena pravna sigurnost i ravnopravnost građana pred zakonom; ojačani kapaciteti pravosuđa i policije u čitavoj BiH za rad na predmetima ratnih zločina i ostvariti efikasnija saradnja sa zemljama u regiji o pitanju predmeta ratnih zločina" - pojasnio je Špirić.

Savjet ministara BiH sugerisao je Ministarstvu pravde da preduzme aktivnosti u iznalaženju dodatnih sredstava za realizovanje ove strategije.

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, čime se provodi usaglašavanje zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera sa evropskim zatvorskim pravilima kojima su naglašene promjene u kaznenoj politici, praksi kažnjavanja i upravljanju zatvorima.

Utvrđen je Prijedlog zakona o izmejnama i dopunama Zakona o konkurenciji, čijim usvajanjem će ova oblast biti usklađena sa zakonodavstvom EU. To je obaveza koju je BiH preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, tim prije što je konkurencija jedna od prioritetnih oblasti u procesu pridruživanja.

Utvrđen je Prijedlog zakona o okviru devizne politike u BiH, čijim će donošenjem biti obezbijeđen napredak u stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH koji podržava slobodno kretanje robe, usluga, kapitala i ljudi.

Na ovaj način stvaraju se uslovi za harmonizaciju deviznog poslovanja i uspostavljanje jedinstvene devizne politike u BiH.

Utvrđen je Prijedlog zakona o finansijskom lizingu, čijim se usvajanjem omogućava malim i srednjim preduzećima, poljoprivrednicima i fizičkim licima da dođu do savremene opreme bez angažovanja sopstvenog kapitala ili uzimanjem klasičnih kredita.

Savjet ministara BiH donio je odluku o usaglašavanju i utvrđivanju Centralne tarife BiH, kojom se vrši usaglašavanje nomenklature robe u BiH sa kombinovanom nomenklaturom EU, čime se stvaraju uslovi za uspješnije obavljanje spoljnotrgovinskih poslova između privrednika u BiH i privrednih subjekata zemalja potpisnica CEFTA, odnosno članica EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE