• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojeni principi budžeta BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH usvojio je principe budžeta BiH za 2009. godinu u ukupnom iznosu od 1.636.894.000 KM

 Usvojeni principi budžeta BiH Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine usvojio je večeras u Sarajevu principe Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu u ukupnom iznosu od 1.636.894.000 KM.

Usvojen je i zaključak Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma da Komisija i Ministarstvo finansija i trezora BiH, u saradnji sa resornim ministarstvima, u amandmanskoj fazi utvrde Prijedlog zakona o budžetu za 2009. godinu, sa strukturom prihoda koja bi bila u okvirima koje je utvrdio Fiskalni savjet BiH i strukturom rashoda u kojoj bi bili uvaženi, u granicama mogućnosti i prijedlozi Predsjedništva BiH.

Prema Prijedlogu zakona o budžetu dobijenom od Predsjedništva BiH, a koji je za 200 miliona viši od prijedloga koji su utvrdili Fiskalni savjet i Ministarstvo finansija, za finansiranje institucija BiH bilo bi izdvojeno 1.255.589.000 KM, a za servisiranje spoljnog duga 383.988.000 KM.

Najviše novca iz dijela budžeta planiranog za finansiranje institucija BiH predviđeno je za plate zaposlenih u ovim institucijama 560 miliona ili 45 odsto ukupnih rashoda institucija BiH, za putne troškove skoro 26 miliona, a telefonske i poštanske usluge 12,7 miliona KM.

Ministarstvo odbrane najskuplja je institucija BiH i za njegovo finansiranje u narednoj godini u prijedlogu budžeta predviđena su 442 miliona KM, dok je za program povratka izbjeglih i raseljenih lica Predsjedništvo namijenilo 97.533.000 KM.

Najviše novca u ovako koncipiranom budžetu činili bi prihodi sa Jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje od 915 miliona KM ili 72,9 odsto.

Kao izvori finansiranja planirani su i neporeski prihodi institucija BiH u iznosu od 233.296.000 KM, tekuće pomoći u iznosu 4,3 miliona KM, preneseni prihodi iz 2007. i 2008. godine u iznosu od 102 miliona KM i prihodi od prodaje stalnih sredstava u iznosu od 935 hiljada KM.

Predloženi budžet za 2009. godinu veći je za 437 miliona ili 34 odsto od budžeta za 2008. godinu.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu bezrezervno su podržali samo poslanici Stranke za BiH i SDP, dok su se ostali zauzeli za njegovo amandmansko svođenje na obim koji su predložili Fiskalni savjet i Savjet ministara, sa čime je saglasan i ministar finansija BiH Dragan Vrankić.

Klub poslanika SDA najavio je da neće dati podršku Prijedloga zakona o budžetu za 2009. godinu ukoliko ne bude donesena odluka da se BiH za rješavanje pitanja povratka izbjeglih i raseljenih lica dugoročno kreditno zaduži za oko 400 miliona KM, sa grejs periodom od dvije godine.

Poslanici su odbacili zahtjev Savjeta ministara BiH da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o carinskoj tarifi razmatra po hitnom postupku i uputili ovaj zakonski prijedlog na razmatranje po skraćenoj proceduri.

Ovim prijedlogom zakona predviđa se uvođenje nulte carinske stope za uvoz 50 hiljada tona sirovog šećera za preradu kako bi se domaćim proizvođačima šećera obezbijedili približno isti uslovi privređivanja kao oni koje imaju proizvođači šećera u zemaljama potpisnicama Sporazuma CEFTA.

Na ovaj način Savjet ministara BiH, kako je obrazloženo, želi doprinijeti povećanju korištenja instalisanih kapaciteta i zapošljavanju u BiH i omogućiti rast konkurentnosti domaćih proizvođača i smanjivanje negativnog platnog bilansa BiH sa inostranstvom.

Za sljedeću sjednicu odgođeno je imenovanje istražne komisije koja će ispitati visinu i način trošenja donatorskih sredstava koje je BiH dobila od 1996. do 2008. godine.

Na prijedlog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorada Živkovića usvojen je zaključak da do tada prošireni kolegijum ovog doma uz prijedlog imena članova utvrdi i nadležnosti i ciljeve rada komisije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE