• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mrkonjić Grad ne odustaje od tužbe

Opština Mrkonjić Grada nastavlja prikupljanje dokumentacije kako bi bila podnijeta tužba protiv Republike Hrvatske.

 Mrkonjić Grad ne odustaje od tužbe Izvor: MONDO

Načelnik opštine Mrkonjić Grada Zoran Tegeltija izjavio je da se nastavlja prikupljanje dokumentacije kako bi se podnijela tužba protiv Republike Hrvatske za agresiju, ratni zločin i nadoknadu materijalne štete koju je regularna vojska te susjedne države počinila prilikom okupacije ove opštine u Republici Srpskoj od 10. oktobra 1995. do 4. februara 1996. godine.

"Nećemo odustati od te tužbe iako je na dijelu opstrukcija iz Sarajeva od hrvatskih i bošnjačkih političara koji nisu spremni da zvanično priznaju da je hrvatske vojska u jesen 1995. godine okupirala područje mrkonjićke i susjednih opština i da je tom prilikom počinila stravične zločine i genocid nad srpskim stanovništvom", rekao je Tegeltija.

On je dodao da na pripremi obimne dokumentacije za tužbu radi poseban tim vlade Republike Srpske koja podržava opštinu Mrkonjić Grad u podnošenju tužbe protiv Republike Hrvatske.

Prilikom napada regularne hrvatske vojske i domaćih snaga Hrvatskog vijeća obrane na opštinu Mrkonjić Grad u jesen 1995. godine ubijeno je 480 Srba od kojih su do sada pronadjeni, ekshumirani i identifikovani posmrtni ostaci 219 lica.

Samo u jednoj masovnoj grobnici na pravoslavnom groblju u Mrkonjić Gradu koja je najveća u Republici Srpskoj ekshumirano je i identifikovano 181 tijelo srpskih civila.

Prema podacima opštinske komisije za procjenu ratne štete, regularna vojska Republike Hrvatske i domaće snage HVO-a su na području Mrkonjić Grada potpuno uništile i razorile 3.644 kuće i 700 stanova, a oštećeno je još 6.017 stambenih objekata.

Svi privredni kolektivi su tada opljačkani. Odvezene su sve proizvodne mašine, oprema i postrojenja a cjelokupni stočni fond od 12.000 goveda, 70.000 ovaca i 15.000 svinja je uništen.

Tegeltija je naveo da će se tužbom tražiti nadoknada za uništenu privatnu i državnu imovinu u iznosu od 680 miliona konvertibilnih maraka.

Dokumentaciju o zločinima u Mrkonjić Gradu i imenima osumnjičenih organi vlade Republike Srpske dostavili su 2002. godine Haškom tribunalu, ali Tužilaštvo u Hagu nije pokrenulo istragu već je predmet 2006. godine vratilo Tužilaštvu BIH u Sarajevu koje se o tom predmetu još ne oglašava.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE