• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Šta zna Mesić šta je RS

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je jaka i stabilna Srbija najbolja pomoć RS.

 Dodik: Šta zna Mesić šta je RS Izvor: MONDO


On je međutim, dodao da neki u Beogradu imaju iluzije pa i dalje misle da je Bosna ono što je nekad bila.

"Jaka i stabilna Srbija nama je najbolja pomoć i naša saradnja je apsolutno korektna. Ta saradnja nije uprena protiv nikoga, pa ni protiv BiH, nego u pravcu razvijanja dobrih odnosa preko RS i sa BiH", rekao je Dodik gostujući u programu Radio-televizije RS.

On je ocijenio da je Srbija "okupirana svojim problemima", zbog neadekvatne politike koja je vođena u prošlosti.

"Srbija nikako da nađe sebe i da se postavi ono što jeste i što je u biti istina, a to je da je ona najmoćnija država na Balkanu i politički i ekonomski", rekao je Dodik.

Odgovrajući na novinarska pitanja u vezi sa čestim napadima na njega i RS od strane hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, Dodik je rekao da je prava istina u tome što "Mesić prije Dodika nije znao ni ko je predsjednik vlade ni RS".

"Najprostija istina je što Stipe Mesić prije Milorada Dodika nije imao pojma ko je predsjednik republike ni ko je predsjednik vlade RS. Znao je možda za Karadžića i Mladića i to je sve što je znao o RS", rekao je Dodik.

Premijer RS je naveo da se Vlada koju on vodi nametnula u regionalnom smislu kao faktor i zato smeta Mesiću.

"Mi ne želimo da oklijevamo da kažemo ono što je činjenica, a činjenica je da je Hrvatska izvršila etničko čišćenje Srba i da to i dalje vrši, jer ne dozvoljava im da se vrate i da im se imovina vrati", rekao je Dodik.

On je ocijenio nedopustivim da Mesić drži lekciju, pogotovo Srbima.

"Mesić će svoje sagovornike naći u Sarajevu i postoji ta jedna konekcija između Zagreba i Sarajeva, gdje se preskače Banjaluka", rekao je Dodik, navodeći da nije ljut zbog toga, ali postoje realni problemi o kojima treba da se razgovara.


Premijer Republike Srpske kaže da su lobističke kuće, koje je Srpska angažovala, rehabilitovale njen položaj na međunarodnoj sceni.

"U kontaktima sa međunarodnom zajednicom sada ima manje pritisaka i radimo u povoljnijim uslovima. Stranci u Banjaluku više ne dolaze da lupaju šakom o sto, već da razgovaraju", rekao je Dodik.

On je izjavio da političari iz RS i dalje podržavaju sporazum iz Pruda, ali da ne zna kako će oni u Federaciji BiH postići konsenzus potreban da sporazum dobije podršku i u parlamentu BiH.

Govoreći o Brčko distriktu, kao jednoj od tačaka sporazuma, Dodik je rekao da status distrikta može da bude regulisan samo zakonom, a ne Ustavom, kako to pukušava da nametne supervizor Rafi Gregorijan.

"Republika Srpska je suvlasnik u distriktu Brčko i zna šta je unijela u njega i zašto bismo nešto ustupali za ono što već tamo imamo", rekao je Dodik.

On je ocijenio da nema dugoročnog rješenja za Brčko i da će ono dijeliti sudbinu BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da o ključnim pitanjima u BiH ponovo razgovaraju šestorica lidera, a ne trojica kao u Prudu, Dodik je rekao da nema ništa protiv toga da tu bude (lider PDP-a) Mladen Ivanić koji je podržao Prud, ali da je problem u tome što ne mogu da se dogovore (lider Stranke za BiH) Haris Silajdžić i (lider SDA) Sulejman Tihić.

On je dodao da je Silajdžić bio "koristan za RS, jer je njene zvaničnike osvijestio da ponovo shvate tendencije iz Sarajeva kojima je cilj urušavanje RS".

Dodik je poručio da su svi razgovori o važnim pitanjima u BiH veoma teški i mukotrpni, ali da on u njima mora da učestvuje zbog interesa RS, poput reforme policije kroz koju je policija Srpske i sačuvana.

Na pitanje da li će izvršiti rekonstrukciju Vlade, Dodik je odgovorio da od toga sada nema ništa, ali da takva mogućnost ubuduće nije isključena.

"Prirodno je da, s vremana na vrijeme, morate da unesete novu energiju ali sada ne bih nikoga mijenjao. Mnogi ministri su radili vrijedno mada to javnosti nije poznato jer nije medijski dovoljno eksponirano", rekao je Dodik.

On je istakao da bi kapitalne stvari koje su urađene u ovoj godini opet na isti način uradio, ne negirajući da je bilo grešaka i nerealnih ambicija.

"Propusta u radu Vlade je bilo, ali smo isto tako mnogo toga postigli. Za više od 20.000 radnika uplatili smo doprinose, povećali plate zaposlenih u prosvjeti za sto odsto, pokrenuli Rafineriju nafte, počeli realizaciju razvojnog programa i još mnogo toga", rekao je premijer RS.

On je rekao da njegov radni dan traje po 10, 12, često i 15 časova, ali da će i dalje toliko raditi za dobrobit svih u RS.

Dodik je istakao da Vlada RS, ali i stranka na čijem je čelu dobro radi, o čemu svjedočie i podrška građana na proteklim lokalnim izborima na kojima je SNSD pobijedio u 45 opština.

Premijer RS poručio je da je sreća što Srpska ima tako stabilnu stranku, za razluiku od FBiH u kojoj postoje tri stranke u vlasti koje ne mogu da se dogovore ni o čemu.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE