• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Brisel "zatrpan" promotivnim bilbordima Srpske

Brisel je već desetak dana bukvalno zatrpan promotivnim materijalom Republike Srpske.

 Brisel "zatrpan" promotivnim bilbordima Srpske Izvor: MONDO


Prijestonica Belgije i sjedište većine evropskih institucija, Brisel, već desetak dana je bukvalno zatrpan promotivnim materijalom Republike Srpske.

Srpski zvaničnici tvrde da je riječ o uobičajenoj aktivnosti, koja je u Briselu dočekana sa dosta simpatija, dok je iz bošnjačkih krugova ocijenjeno da na ovaj način Srpska ide putem razaranja BiH, piše "Press RS".

Šef Predstavništva Srpske u Briselu Mario Đuragić objašnjava da u "novogodišnjem jurišu" Srpske na Brisel nema nijednog elementa koji je štetan za BiH.

"Riječ je o novogodišnjoj marketinškoj kampanji čiji je cilj da upoznamo što veći broj stanovnika Brisela, ali i stranih službenika koji rade u evropskim institucijama, da je RS otvorila svoje predstavništvo u Briselu i da im se ujedno objasni geografska i ustavnopravna pozicija RS unutar BiH. Zvanično otvaranje našeg predstavništva zakazano je za 12. februar iduće godine. U cijelom ovom projektu nema nijednog elementa usmjerenog protiv BiH. Cijela kampanja je urađena u okviru budžeta predviđenog za zadnji kvartal ove godine", kaže Đuragić.

Prema njegovim riječima, Predstavništvo RS je, uz podršku Vlade Srpske, na najprometnijim mjestima u Briselu postavilo bilborde i plakate sa porukama: "Republika Srpska je sada predstavljena u Briselu i želi vam srećnu Novu godinu" i "Sa Predstavništvom u Briselu Republika Srpska je sada bliža nego ikada".

"Bilbordi veličine dva puta jedan metar postavljeni su na trgu Šuman, sjedištu Evropske komisije i Savjeta EU, na trgu Luksemburg, gdje je sjedište Evropskog parlamenta, i na ulazima u metro i železničke stanice. Sve je urađeno u saradnji sa marketinškom agencijom 'Leo i Barnet', a većina ideja je došla iz samog predstavništva. Posebno upečatljiv je bilbord koji je svojevrstan putokaz od Brisela do Srpske. Trgovi Šuman i Luksemburg su srce evropskih institucija", kaže Đuragić.

Njegovo mišljenje dijeli i savjetnica premijera RS za evropske integracije Željka Cvijanović. Ona kaže da je RS dugo godina bila pod međunarodnom medijskom blokadom i da je vrijeme da se takva slika mijenja.

"I danas postoje političke snage u BiH koje se konstantno vraćaju u prošlost i svojim medijskim istupima doprinose da nas izvana gledaju kao državu u kojoj se ništa dobro ne dešava. Ipak, u svijet dopire sve više pozitivnih informacije iz Srpske, i mislim da to moramo iskoristiti", kaže Cvijanovićeva.

Visoki funkcioner Silajdžićeve Stranke za BiH Muharem Murselović ističe da nema nikakve sumnje da RS pokušava da se predstavi kao država i da je suština politike aktuelne vlasti u stvari otcjepljenje Srpske od BiH.

"Ne razumijem zašto je potrebno da se RS posebno predstavlja u Briselu, a još manje razumijem zašto međunarodna zajednica ne reaguje na ove pokušaje rušenja BiH", kaže za "Press RS" Murselović.

Savjetnica premijera RS Milorada Dodika za evropske integracije Željka Cvijanović kaže da ne vidi ništa loše u činjenici da Srpska ima predstavništvo u Briselu, i da njegovo djelovanje ni u kom slučaju ne može da šteti BiH.

"Uostalom i kanton Sarajevo ima svoje predstavništvo u Briselu! Uvjerena sam da način promocije RS koji smo odabrali apsolutno nije usmjeren protiv BiH, niti može da naškodi i izazove negativne efekte po BiH. Brisel je sjedište evropskih institucija, ali i sjedište čak 240 evropskih regionalnih predstavništava. Niko, naravno, ta predstavništva ne doživljava kao 'remetilačke faktore', pa sam uvjerena da neće neće ni predstavništvo RS", kaže Cvijanović.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE