• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez zajedničkog suđenja Župljaninu i Karadžiću

Vanraspravno vijeće Haškog tribunala je odbilo zahtjev Stojana Župljanina da mu se sudi zajedno sa Radovanom Karadžićem.

 Bez zajedničkog suđenja Župljaninu i Karadžiću Izvor: MONDO

Vanraspravno vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev nekadašnjeg visokog policijskog zvaničnika Republike Srpske Stojana Župljanina da mu se sudi zajedno sa bivšim predsjednikom RS Radovanom Karadžićem.

Župljanin, koji je tokom rata u BiH bio načelnik policije u Banjaluci, optužen je za zločine nad Muslimanima i Hrvatima 1992.

Karadžiću se optužnicom na teret stavljaju genocid u Srebrenici i drugim opštinama u BiH, kao i zločini protiv čovečnosti nad nesrbima širom te republike 1992-95.

Župljanin je zahtjev za objedinjavanje postupka podnio 3. decembra, navodeći kao razlog da se veliki dio optužnica protiv njega i Karadžića podudara.

Zahtev Župljanina, nešto kasnije, podržao je i Karadžić.

S druge strane, Tužilaštvo i bivši ministar unutrašnjih poslova RS Mićo Stanišić, koji je saoptužen sa Župljaninom, protivili su se objedinjavanju postupka, navodeći kao jedan od razloga da Župljanin to, prema pravilima suda, nije ni mogao da zatraži, već samo tužioci.

Tužioci i Stanišićevi branioci složili su se i da bi objedinjavanje nepotrebno usporilo i zakomplikovalo postupak protiv Župljanina i Stanišića koji je mnogo bliži suđenju nego postupak protiv Karadžića.

Iako je dalo za pravo Župljaninu da traži objedinjavanje postupka, vanraspravno sudsko vijeće ocijenilo je da je optužnica protiv Karadžića znatno šira i da zajednički proces ne bi bio u interesu pravde, niti odbrane samog Župljanina i Stanišića.

Takođe, sudije su naznačile da Mićo Stanišić čeka na suđenje od 2005. godine i da bi objedinjavanje procesa bilo nepravedno prema njemu, budući da je postupak protiv Karadžića na samom početku, jer ni predlog izmenjene optužnice protiv njega još nije potvrđen.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE