• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Širom BiH služene Božićne liturgije

U svim pravoslavnim hramovima u RS i BiH jutros su povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića služene svete liturgije - jutrenja.

 Širom BiH služene Božićne liturgije Izvor: MONDO

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem jutros je u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Banjaluci služio svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje više sveštenika i đakona.

Vladika Jefrem čestitao je vjernicima Božić tradicionalnim pozdravom "Mir Božiji - Hristos se rodi".

"Hristos se rodi da svijet preporodi, rodi se radi našega spasenja, rodi se skromno u Vitlejemskoj pećini, dođe kao čovjek da bi nas uzdigao do Boga da bi nam vratio izgubljeno sinovstvo. Neka nam rođenje Hristovo bude svima na spasenje i neka dolazak Hristov bude naša radost, nada i optimizam u svim životnim prilikama i neprilikama", rekao je Jefrem.

Pročitana je i Božićna poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i svih arhijereja Srpske pravoslavne crkve, a potom je obavljeno pričešće vjernika.

Vladika Jefrem uputio je posebne molitve za patrijarha Pavla, koji je Božić ove godine dočekao u bolesničkoj postelji, a posebne molitve upućene su i Srbima na Kosovu i Metohiji.

Svetoj liturgiji - jutrenju u Sabornoj crkvi Svete Trojice u Banjaluci prisustvovao je veliki broj vjernika, te bivši predsjednik RS Dragan Čavić.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj jutros je uz sasluženje sveštenstva Eparhije dabrobosanske i Srpskog pjevačkog društva "Sloga" u Sabornoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu služio božićnu liturgiju.

"Hristos pruža ruku spasenja onima koji pomoć traže, on je kao ljekar koji se ne hrve sa svojim bolesnicima, nego ih liječi od njihovih bolesti i stvara im radost života. Blago onima koji pokažu svoje rane i puste ga da ih on liječi", rekao je mitropolit Nikolaj.

On je u obraćanju vjernicima istakao da je Hristovim dolaskom zemlja dobila "veliku cijenu među zvijezdama" i da je zbog Hrista pravda postala skupa kao pšenica, a nepravda jeftina kao pleol.

"Zbog Hrista je čovječiji rod dobio dostojanstvo koje bez njega nije imao. Hristos nama dolazi u posjetu, najčistiji i najviđeniji gost koji nas nevidljivo pohodi svake godine o ovome prazniku, ali i svim drugim praznicima", dodao je Nikolaj.

Mitropolit je naglasio da vjernici danas treba da očiste misli od "svega zemaljskoga" i svoja srca od ružnih želja.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića rano jutros svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Svetog preobraženja Gospodnjeg u Trebinju služio je umirovljeni episkop Atanasije, na kojoj je pročitana i poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla.

Svetoj liturgiji prethodilo je jutrenje. Prazničnim bogosluženjima najradosniji hrišćanski praznik obilježen je i u ostalim hramovima u Trebinju i cijeloj Hercegovini.

Po tradiciji, nakon molitve i pričešća, pravoslavni vjernici otišli su kućama, gdje su uz bogatu trpezu dočekali polaznika koji po opštem vjerovanju donosi radost i sreću u domove.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije jutros je uz sasluženje sveštenstva Eparhije zvorničko-tuzlanske i hora "Srbadija" u Sabornoj crkvi Rođenja presveta Bogorodica u Bijeljini služio božićno bogosluženje.

"Neka bude na ovaj veliki praznik, praznik Hristovog rođenja, početak našeg duhovnog otrežnjenja, neka idemo za Hristovom svjetlošću, da On uistinu svima nama bude ono što jeste - svjetlost svijeta koja nam obasjava staze života, te da shvatimo da bez istinske ljubavi nema života pravoga na ovome svijetu. Bogat čovjek ne može biti srećan, ako nema ljubavi i milosrđa, a siromašan čovjek nema šta izgubiti, jer on živi i preživljava u svome načinu života", rekao je vladika Vasilije.

Vladika Vasilije je u obraćanju brojnim vjernicima podsjetio na Hristove riječi - "Ne sabirajte sebi blaga tamo gdje moljci i rđa ga upropaštavaju, nego sakupljajte sebi blaga onoga koje ne upropaštava ni rđa ni moljci - dobra djela sabirajmo sebi".

Na božićnoj liturgiji pročitana je i poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla.

Mostarski Srbi Božić su ove godine dočekali u prepunim crkvama u Mostaru, u manastiru Žitomislić i u crkvi u mostarskom naselju Bijelo polje.

Božićne ponoćne liturgije služene su u staroj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Mostaru i u crkvi Blagoveštenja presvete Bogorodice u manastiru Žitomislić, dok je jutrenje služeno u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom polju.

Osim velikog broja vjernika, liturgijama su prisustvovali i katolički sveštenici koji su pravoslavnom sveštenstvu i vjernicima čestitali Božić.

Eparhija Zahumsko-hercegovačka i primorska i SPKD ''Gusle'', povodom Božića, sutra u 19.00 časova organizuju svečani božićni koncert u domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

Na koncertu će učestvovati Duo Sorabi iz Beograda, Asim Sarvan, Hor SPKUD “Gusle”, Mješoviti hor “Sveti Vasilije” iz Trebinja i Etno grupa “Sveti Dimitrije” iz Nevesinja.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE