• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Crna lista" EU: Najviše jataka u RS

Na "crnoj listi" EU uglavnom su imena iz Republike Srpske za koje se sumnja da pomažu haškim bjeguncima Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću

 "Crna lista" EU: Najviše jataka u RS Izvor: MONDO

Na poslednjoj "crnoj listi" Savjeta Evrope nalaze se imena još 34 osobe za koje se sumnja da su deo mreže pomagača haškim bjeguncima, pišu "Novosti" u izdanju za četvrtak.

Na listi, ažuriranoj krajem 2008. godine, nalazi se najviše članova porodica preostale dvojice haških bjegunaca: Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

Lista sa imenima državljana Srbije i BiH (uglavnom iz Republike Srpske), s potpisom francuskog ministra spoljnih poslova Bernara Kušnera, objavljena je u službenim novinama Evropske unije.

Na spisku su supruga, sin i snaja Ratka Mladića: Bosiljka, Darko i Biljana. Od Hadžićevih najbližih, tu su supruga Živka, sestra Goranka, ćerka Ivana i sin Srećko.

Milorad Luković Legija, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, koji je osuđen na višegodišnju robiju zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih zločina, takođe je na list.

Slede bivši predsjednik RS Mirko Šarović, kontroverzni biznismen Momčilo Mandić, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, a sada biznismen i vlasnik Kompanije "Aleksandrija" Tomo Kovač, nekadašnji ministar informisanja Velibor Ostojić, kao i njegov sin Zoran.

U rubrici bivših visokih funkcionera Srpske demokratske stranke su nekadašnji predsednik Skupštine grada Srpsko Sarajevo Milovan Bjelica, bivši ministar finansija RS Milenko Vračar, Nade Radović, biznismen Slavko Roguljić. Tu su i Milorad Marić, Dragan Keserović, Jelenko Mićević, Petko Pavlović, Čedomir Popović, Branislav Puhalo i Milan Zogović.

Veliki broj bivših policajaca i obaveštajaca je na listi, a među njima su: Ljuban Ećim, Milorad Bilbija, Radomir Kojić, Branko Ratić, Mrkša Skočajić, Dragan Kijac, Predrag Jovičić, Predrag Kujundžić, Miomir Mališ i Milan Ninković.

Ovim ljudima je zabranjen ulazak u zemlje EU, kao i bilo kakvo poslovanje sa EU. Ukoliko su imali otvorene račune u nekoj evropskoj banci ili imovinu u EU, taj novac i imovina su zamrznuti. Na listi će ostati sve dok poslednja dva bjegunca ne budu isporučena u Haški tribunal.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE