• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bošnjački lobi u Kongresu SAD

Pojedini kongresmeni, bliski bošnjačkom lobiju, iniciraju jači uticaj SAD na procese ustavnih promjena u BiH", kaže Predsjednik NSRS Igor Radojičić.

  Bošnjački lobi u Kongresu SAD Izvor: MONDO

Dodaje da  rezolucijom o ustavnim promjenama u BiH, upućenoj Kongresu SAD, pojedini kongresmeni, bliski bošnjačkom lobiju, pokušavaju da iniciraju jaču intervencionističku politiku SAD u BiH.

"Grupa kongresmena, takozvanih prijatelja Bošnjaka, okupljena oko Bermana Haurda, želi da reaktivira uticaj SAD na procese ustavnih promjena u BiH i dalji status kancelarije visokog predstavnika (OHR) u korist jednog naroda", rekao je Radojičić za banjalučki "Glas Srpske".

Podsjetio je da je ta grupa i prije dvije godine u američki Kongres uputila sličnu rezoluciju koja nikada nije ušla u konačnu fazu usvajanja, dodajući da postoji mogućnost da i ova rezolucija uopšte ne udje u redovnu proceduru u Kongresu.

Radojičić je kazao da Vašington insistira na ispunjavanju uslova i ciljeva Savjeta za primjenu mira u BiH radi transformacije OHR-a, ističući da SAD nisu postavljale ustavne promjene kao uslov za zatvaranje OHR-a i za evropske integracije BiH.

U proceduru Predstavničkog doma američkog Kongresa uvrštena je rezolucija kojom je ukazana neophodnost ustavnih reformi u BiH.

U toj rezoluciji navodi se da bi SAD trebalo da odrede posebnog izaslanika za Balkan koji bi u saradnji sa EU i političkim vodjama u BiH radio na sprovodjenju reformi svih nivoa vlasti i društva.

U rezoluciji se navodi da je neophodno da BiH djeluje u pravcu stvaranja efikasne države sposobne da ispunjava domaće i medjunarodne obaveze sa funkcionalnim institucijama, uključujući državnu vladu, sposobnu da sprovodi samoodržive reforme, te zahtjeve
EU i NATO-a.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE