• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kaputi zamijenili poslanike

Poslanici SDS-a i PDP-a napustili sjednicu Parlamenta Srpske, jer se razmatra Informacija, a ne prijedlog mjera za ublažavanje ekonomske krize.

 Kaputi zamijenili poslanike Izvor: MONDO

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je parlament nepotrebno mnogo vremena izgubio na raspravi o formi, a ne o suštini, te da je viđen prvi primjer pokušaja opstrukcije rada parlamenta u ovom sazivu.

"Predmet rasprave su mjere Vlade RS za ublažavanje efekata ekonomske krize, a opozicija je više od dva sata provela raspravljajući da li se one zovu informacija o mjerama ili prijedlog mjera", rekao je Radojičić novinarima tokom skupštinske pauze.

Naveo je da se prvi put  u ovom sazivu parlamenta vidio jasan primjer pokušaja opstrukcije, putem signaliziranja višestrukih povreda poslovnika, koje nisu imale veze sa samim predmetom rasprave.

"To je situacija koju smo više puta mogli vidjeti u parlamentu Srbije i koja je očito sada ovdje prihaćena kao patent jednog dijela opozicije. Nažalost, potrošili smo previše vremena na toj priči, koja nema svoju sadržinu, već samo formu", rekao je Radojičić.

Poslanici SDS-a i PDP-a napustili  su sjednicu Parlamenta Srpske, jer se, kako su rekli, razmatra Informacija, a ne prijedlog mjera za ublažavanje ekonomske krize.

U znak protesta poslanici su skinuli svoje kapute, koje su zatim ostavili u skupštinskoj sali da, kako su naveli, umjesto njih slušaju Informaciju o mjerama Vlade RS.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je dnevni red posebne sjednice na kojem je Informacija Vlade o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS.

Poslanici će razmatrati i utvrđivanje stava parlamenta RS o ustavnom položaju Brčko distrikta u Ustavu BiH, sa ciljem okončanja režima supervizije i arbitraže.

Prije usvajanja dnevnog reda Skupština se izjasnila da nije prekršen poslovnik parlamenta, kako je tvrdila opozicija, zbog toga što se razmatra Informacija Vlade RS o mjerama za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS, a ne Prijedlog mjera Vlade RS, kako je ranije bilo najavljeno.

Predsjednik Skupštine Igor Radojičić rekao je da ni u jednom slučaju nije prekršen poslovnik, jer je ujutro održana sjednica Kolegijuma na kojoj je utvrđen dnevni red skupštinskog zasjedanja, a Vlada osim naziva, nije mijenjala sadržaj predloženog dokumenta.

Šef poslaničkog kluba SDS-a Borislav Bojić rekao je da se zahtjevom Vlade da se razmatra Infomacija, umjesto Prijedloga mjera, prekršen skupštinski poslovnik jer se mijenja naziv tačke dnevnog reda koji je ranije utvrđen.

Bojić je rekao da poslanici SDS-a "ne mogu prihvatiti diktat Vlade prema Narodnoj skupštini i da neće prisustvovati razmatranju Informacije Vlade, umjesto da to bude dokument Parlamenta Srpske".

Poslanik SRS Milanko Mihajlica ocijenio je da je prekršen skupštinski poslovnik, istakavši da poslanici nisu dobili materijal pod nazivom Informacija Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na RS, već Prijedlog mjera Vlade.

Poslanik SNSD-a Ilija Vujičić smatra da nisu na mjestu stavovi i optužbe opozicije.

Ocijenio je da ukoliko bi se išlo sa prijedlogom mjera, na koje se amandmanski može djelovati, a ne informacijom, automatski bi se "udaralo" na budžet, ekonomsku politiku i mnoga druga zakonska rješenja, koje je parlament usvojio.

"Da smo umjesto informacije na dnevni red stavili prijedlog mjera, faktički bismo prešli u neko vanredno stanje", izjavio je Vujičić Srni.

On kaže da se radi o tekućim mjerama Vlade RS koje prate kretanja i dešavanja, jer je nemoguće predvidjeti šta će se sutra desiti.

"Mjere ukazuju na budnost ali i pojave i aktivnosti koje Vlada RS mora da preduzme u skraćivanju rokova u preduzimanju određenih koraka u njihovom provođenju", ocijenio je Vujičić.

On se nije složio sa optužbama PDP-a da mjere nisu konkretne, te istakao da Vlada RS preduzima mnogo toga što u tom dokumentu i ne piše.

"Poslanicima treba informacija. Trebamo biti informisani najmanje svaka tri mjeseca o posljedicama primjene mjera i krize",kaže Vujičić i dodaje da bi to trebala biti redovna obaveza Vlade i nadležnih insitucija prema RS.

(Srna / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE