• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Socijalna sigurnost - prioritet Vlade

"RS nije u krizi i recesiji, ali i da jeste Srpska ima jasan plan mjera za ublažavanje", rekao je premijer Milorad Dodik.

 Socijalna sigurnost - prioritet Vlade Izvor: MONDO

Socijalna sigurnost stanovništva prioritet je Vlade Republike Srpske (RS) u uslovima uticaja globalne krize na RS, izjavio je premijer Srpske Milorad Dodik.

"U uslovima globalne krize neće se smanjivati utvrđena prava građana u RS, odnosno neće doći do smanjivanja plata i penzija u Srpskoj", istakao je premijer Dodik, obrazlažući poslanicima Narodne skupštine RS informaciju o mjerama Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu Srpske.

Dodik je rekao da RS nije u krizi i recesiji, ali da Srpska ima jasan plan mjera u uslovima uticaja globalne krize na RS, koji je usmjeren na jačanje ekonomije RS i otpornosti na negativne spoljne uticaje.

"RS mora primijeniti svoju strategiju, čiju osnovu čine dvije osnovne mjere koje se odnose na stimulisanje i podržavanje domaće proizvodnje za izvoz", naglasio je Dodik.

Premijer RS rekao je da Vlada RS sada ima na računima na raspolaganju 100 miliona KM iz Razvojnog programa RS, koji će se uputiti isključivo u programe koji budu bazirani na supstituciji uvoza i proizvodnji za izvoz.

"Vlada RS trenutno ima na raspolaganju milijardu KM sredstava iz Razvojnog programa RS i u Budžetu RS predviđenim za razvoj", precizirao je Dodik, ističući da su ova sredstva jedina realna šansa RS.

"Odgovornost u plasmanu, korišćenju i vraćanju ovih sredstava biće maksimalno podignuta od strane Vlade RS, jer tu šansu ne smijemo da izgubimo", naglasio je Dodik.

Još je rekao da je Vlada spremna da pomogne jačanje obrtnih sredstava preduzeća u RS, koja ostvaruju izvoz.

Dodik je naveo da predložene mjere Vlade RS treba da omoguće da svjetska ekonomska kriza nanese što je moguće manje štete Srpskoj i njenoj privredi.

Dodao je da Vlada predloženim mjerama želi da ostvari povećanje proizvodnje za izvoz i supstituciju, povećanje likvidnosti banaka i preduzeća, podsticaj izvoza i privlačenje stranih investicija u infrastrukturne projekte i u oblasti energetike u RS.

"Moguće je da će globalna kriza ugasiti radna mjesta i smanjiti proizvodnju u nekim preduzećima RS, ali Vlada RS čini sve da Srpska ne uđe u recesiju i da u 2009.godini zabilježi ekonomski rast, što je realno i moguće ostvariti", poručio je Dodik.

Naglasio je da svjetska ekonomska kriza ne može biti izgovor za saniranje dugoročnih promašaja preduzeća, koji nisu imali smisla i koji su u procesu privatizacije kupljeni za beznačajan novac.

"Vlada RS neće oklijevati da kupuje preduzeća širom RS kako bi ih revitalizovala i pripremila za neko novo strateško partnerstvo", istakao je premijer Dodik.

On je obavijestio poslanike da je Vlada RS prije sedam dana ušla u pregovore sa mađarskom Elektroprivredom o Rudniku "Miljevina" i da će uskoro biti sklopljen aranžman, koji podrazumijeva prodaju ove firme i davanje koncesija za izgradnju termoelektrane.

Dodik je rekao da je Vlada u skladu sa već predloženim mjerama u oblasti poljoprivrede do početka marta obezbijedila nabavku 10 000 tona dizel goriva i 20 000 tona vještačkog đubriva za poljoprivredne proizvođače po povoljnim uslovima.

On je istakao da je ključna mjera da će Vlada RS u narednih 30 dana Narodnoj skupštini RS predložiti zakon koji će regulisati status zemljoradničkih zadruga u RS.

Govoreći o izgradnji mreže autoputeva u RS, premijer Dodik je potvrdio da će u februaru 2010.godine u cjelosti biti završen autoput Banjaluka-Gradiška.

"U razgovorima sa austrijskom kompanijom `Štrabak` imamo jasnu dinamiku za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj, a to je da ćemo do kraja marta dobiti izvedbeni projekat tog posla", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je obaveza Vlade RS da se do juna riješe imovinski odnosi na toj trasi autoputa za šta je potrebno obezbijediti 30 miliona evra, da bi u jesen "Štrabak" započeo pripremne radove, a početkom 2010.godine izvedbene radove na čitavoj trasi koji trebaju biti okončani za godinu i po dana.

On je rekao da će Vlada RS u narednom periodu u oblasti elektroenergetskog sektora pregovarati o mogućoj saradnji sa državnim kompanijama iz Njemačke, Rusije, Italije i Grčke.

"To će obezbijediti dinamiku i radove koji će RS dugoročno obezbijediti značajan broj novih radnih mjesta", zaključio je premijer Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE