• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao plan bošnjačkih lobista u SAD

Najnovija rezolucija bošnjačkih lobista u SAD o ustavnim promjenama u BiH je propala, smatraju političari

 Propao plan bošnjačkih lobista u SAD Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Slavko Jovičić izjavio je da bošnjački lobisti u SAD uzalud nastoje da BiH vrate u žižu interesovanja američke spoljne politike, što pokazuje i najnovija rezolucija o ustavnim promjenama u BiH, upućena američkom Kongresu.

"Ovo je samo jedan u nizu očajničkih poteza bošnjačkih lobista. Svima je jasno da SAD u ovom trenutku imaju preča posla, kako na domaćem terenu, tako i u Avganistanu, Iraku, Bliskom Istoku", rekao je Jovičić za "Fokus".

Predsjednik nevladine organizacije "Kroacija Libertas" Leo Pločkinić upozorava da je priča o ovoj rezoluciji "samo jadna iluzija zvaničnog Sarajeva, jer je svima, manje - više već jasno, da je bošnjački lobi, posebno u SAD, stvar prošlosti".

"SAD ne želi za prijatelja zemlju koja otvoreno podržava iranski nuklearni program, a BiH je to uradila. Teško da baš niko u Kongresu, Senatu i Stejt departmentu na kraju krajeva, ne zna da zvanično Sarajevo i ljudi iz samog bošnjačkog političkog vrha svaki javni nastup i manifestaciju koriste kao priliku da upute otvorenu podršku palestinskim terorističkim organizacijama, dok istovremeno slave svaki neuspjeh američke vojske u Avganistanu i Iraku", naglasio je Pločkinić.

On je istakao da je i samom Harisu Silajdžiću u dva navrata u SAD jasno poručeno da narodi u BiH, ukoliko ne žele da žive zajedno, treba da se razdvoje.

"Da se nešto drastično mijenja u američkoj politici prema BiH govori i najavljeni odlazak ambasadora SAD Čarlsa Ingliša iz BiH, ali i već pripremljeni opoziv prvog zamjenika visokog predstavnika međunarodne zajednice Rafija Gregorijana", tvrdi Pločkinić.

Razlog za donošenje takve odluke, naveo je Pločklinić, jeste činjenica da su previše naklonjeni aktuelnoj bošnjačkoj političkoj eliti.

Politički analitičar Predrag Lazarević naglasio je da se nijedna zemlja na svijetu ne može i ne treba miješati u ustavne promjene unutar BiH, a toga su svjesne i velike sile, najprije SAD i Rusija.

S druge strane, naveo je Lazarević, SAD sada brine daleko veću brigu - kako se povući iz očiglednog poraza u Avganistanu i kako izaći na kraj s narastajućim talasom nasilja na Bliskom istoku.

"Čisto sumnjam da će Amerika insistirati na ostanku OHR, jer svima je jasno da BiH s OHR ne može u Evropu", naglasio je Lazarević.

Grupa američkih kongresmena, okupljena oko predsjedavajućeg Komiteta za spoljnu politiku Kongresa SAD Hauarda Bermana, predložila je rezoluciju o BiH, kojom se daje podrška ustavnim reformama i stvaranju efikasne države, uz aktivnije učešće SAD u reorganizaciji Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE