• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanovićeva platforma u Parlamentu RS

Predsjednik Narodne skupšine RS Igor Radojičić potvrdio je Srni da je dobio Platformu o ustavnim promjenama predsjednika RS Rajka Kuzmanovića.

 Kuzmanovićeva platforma u Parlamentu RS Izvor: MONDO

"Platforma je stigla i kolegijum će, vjerovatno, biti održan u četvrtak,19. februara ", rekao je Radojičić.

Predsjednik RS Rajko Kuzmanović ranije je potvrdio da je završen tekst platforme o ustavnim promjenama u BiH, koja predviđa da Srpskoj ostaju sve njene sadašnje nadležnosti, dok se ostavlja mogućnost da Bošnjaci i Hrvati formiraju još jedan entitet na teritoriji Federacije BiH ako to žele.

Kuzmanović je rekao da će predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić zakazati posebnu sjednicu, nakon što platforma bude dostavljena parlamentu Srpske.

Predsjednik RS je na sastanku sa liderima i predstavnicima šest srpskih parlamentarnih stranaka, održanom 4. februara, predstavio elemente platforme o ustavnim promjenama, koji treba da osiguraju da je RS jedna državotvorna jedinica, koja ima sve elemente zasnovane na Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH.

Nakon sastanka sa liderima stranaka, Kuzmanović je rekao novinarima da eventualne buduće ustavne promjene u BiH moraju podrazumijevati RS kao državotvornu jedinicu, čije će teritorijalne i političke nadležnosti biti neupitne.

Kuzmanović je istakao da će u platformi biti navedeno da su ustavne promjene osnova za bilo koje državno uređenje, pa tako i u BiH i da za sve promjene svoj interes moraju iskazati oba entiteta, sva tri konstitutivna naroda, građani i one moraju biti kompromis svih u BiH.

"Promjenama treba prići kako bi se dogradila struktura dejtonskih rješenja i to amandmanskim putem", rekao je Kuzmanović i dodao da će u platformi biti navedeno da treba precizirati nadležnosti kako bi se zaustavila nezakonita erozija prenošenja nadležnosti sa entiteta i kako bi se dozvolilo njihovo prenošenje uz strogo pridržavanje ustavnih odredbi.

Prema njegovim riječima, u ustavnim promjenama treba da se predlože klauzule, kojima bi se omogućilo vraćanje nadležnosti na entietete, ako nisu efikasne i ne daju rezultate na nivou BiH.

"Platforma će, između ostalog, razraditi i sistem odlučivanja u institucijama BiH, gdje treba da se zadrži mehanizam entitetskog glasanja i vitalnog društvenog interesa", rekao je Kuzmanović.

Kuzmanović je istakao da platforma ima elemente koji predlažu efikasnije Predsjedništvo BiH, tako što bi se to tijelo biralo kao i do sada, ali da se imenuje predsjednik i dva potpredsjednika, koji bi se rotirali svakih 16 ili osam mjeseci.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE