• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mihael Gifoni novi Lajčak?

Najviše šansi da bude imenovan za novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH ima sadašnji ambasador Italije na Kosovu.

 Mihael Gifoni novi Lajčak? Izvor: MONDO

Mihael Luis Gifoni radio nekoliko godina u OHR-u u BiH u vrijeme kada su funkcije visokog predstavnika obavljali Karl Bilt i Karlos Vestendorp, piše "Glas Srpske".

" Gifoni ima najviše šansi, jer se njegovom izboru ne protivi Rusija, za razliku od imenovanja Britanca Emira Džons Perija (Emur Jones-Parry) iza čije kandidature čvrsto stoje SAD, ali se još ne zna stav zvanične Moskve", rekao je izvor lista.

Džons Peri je bivši britanski ambasador u NATO-u i u Ujedinjenim nacijama i diplomata sa velikim iskustvom. Do sada je slovio kao najjači kandidat u smislu iskustva i diplomatske težine.

Izvor "Glasa" je kazao da je i sadašnji ambasador Austrije u Sloveniji Valentin Inzko veoma ozbiljan kandidat za nasljednika Miroslava Lajčaka, ali da mu je otežavajuća okolnost to što dolazi iz male evropske države koja je već imala visokog predstavnika u BiH - Volfganga Petriča.

Inzko je bio ambasador Austrije u BiH odmah nakon rata i počasni je građanin Sarajeva.

Najmanje šansi da budu izabrani imaju kandidati Estonije i Grčke. Grčka je za funkciju visokog predstavnika u BiH predložila svog diplomatu Aleksandrosa Malisa, nekadašnjeg ambasadora u SAD i direktora Ministarstva spoljnih poslova Grčke za pitanja Balkana.

Nakon što je 6. februara u ponoć i formalno istekao rok za prijavu kandidata za novog visokog predstavnika u BiH, Savjet EU objavio je da se među prijavljenima najozbiljnijim smatraju kandidati Velike Britanije i Italije, zatim Grčke i Austrije.

V.d. visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan kazao je ranije "Glasu Srpske" da bi BiH novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU trebalo da dobije do 1. marta.

"trenutno su u toku konsultacije među zemljama članicama EU da se dođe do jednog imena. Istovremeno, u toku su konsultacije i sa zemljama članicama PIC-a koje nisu članice EU kako bi se obezbijedilo da bilo koji kandidat koji bude predložen bude takođe prihvatljiv i kao visoki predstavnik. Cilj je da BiH novog visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU dobije do 1. marta ove godine. To je ambiciozan vremenski rok - ali vjerujemo da će biti ostvaren", rekao je Gregorijan.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE