• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžiću materijali na engleskom?

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da bivšem predsjedniku RS materijali budu dostavljani na engleskom jeziku

 Karadžiću materijali na engleskom? Izvor: MONDO

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je da bude izmijenjena odluka, prema kojoj sav materijal koji se predaje optuženom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću mora da bude na srpskom jeziku, javio je dopisnik Srne.

Sudsko vijeće ranije je zaključilo da Karadžić zna engleski, ali da nije sigurno da mu je u dovoljnoj mjeri poznata i pravna terminologija, tako da je odlučeno da se srpski treba smatrati jezikom koji optuženi razumije.

U donošenju odluke uzeto je u obzir i to što Karadžić insistira da se sam brani.

Potkrepljujući svoj zahtjev, Tužilaštvo je predalo kopije dijelova iz memoarske knjige nekadašnjeg mirovnog posrednika za Balkan Dejvida Ovena "Balkanska odiseja" u kojima se kaže da je Karadžićev engleski "odličan".

Tužilaštvo navodi da je Karadžić 1974. i 1975. godine studirao u Americi i da je jedan od predmeta koji je izučavao bila engleska poezija, te da je davao opširne intervjue i tokom sukoba u BiH, u svojstvu predsjednika, pregovarao na engleskom jeziku.

U prilogu je i blog američkog advokata Kevina Jona Helera koji je Karadžića nedavno posjetio u pritvoru u Ševeningenu. I on je ocijenio da Karadžić veoma dobro govori engleski, a razgovarali su "o bivšoj Jugoslaviji, o Pojasu Gaze i o Brajanovom žitiju Monti Pajtona".

Sudsko vijeće bi, prema Tužilaštvu, moralo da donese odluku da optuženi razumije engleski jezik ili da, alternativno, prihvati da je optužba svoje obaveze ispunila predajom audio-materijala propraćenog transkriptima na engleskom.

U toku dana Tužilaštvo bi trebalo da preda novu, izmijenjenu optužnicu, koju je sudsko vijeće djelimično prihvatilo 16. februara i o kojoj bi Karadžić trebalo da se izjasni u petak, 20. februara.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE