• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova optužnica protiv Karadžića

Tužilaštvo Haškog tribunala predalo je drugu izmijenjenu optužnicu protiv bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

 Nova optužnica protiv Karadžića Izvor: MONDO

Optužnica je predana nakon što je Sudsko vijeće ranije ove sedmice djelimično odobrilo izmjenu optužnice od aprila 2000. godine.

Optužnicu je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc i predstavlja prvi dokument Tužilaštva na kojem se našao njegov potpis otkada je Karadžić izručen Tribunalu u julu prošle godine, javlja dopisnik Srne iz Haga.

Tužilac ističe da su u novoj optužnici "ažurirane, pojašnjene i pravno precizirane tvrdnje koje se odnose na individulanu odgovornost optuženog".

Drugom izmijenjenom optužnicom optužbe protiv Karadžića se pojednostavljuju, što bi trebalo da doprinese "kraćem i efikasnije suđenju".

Prema izmijenjenoj optužnici, Karadžić se u dvije tačke tereti za genocid, umjesto u jednoj, a tužilac je povukao optužbe za saučesništvo u genocidu i za teške povrede Ženevskih konvencija.

Optužbe za genocid odnose se na dva različita perioda: jedna na zločine počinjene u deset opština BiH od 31. marta do 31. decembra 1992. godine, a druga na Srebrenicu, u julu 1995. godine. "Opštine u kojima se na najekstremniji način manifestovala namera da se delimično unište nacionalne, etničke ili verske grupe bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata jesu Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik", navodi se u optužnici.

Ukupan broj tačaka optužnice ostao je 11. Osim za genocid, Karadžić se tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Umjesto prvobitnih 41, Karadžić se u novoj optužnici tereti za kažnjivo ponašanje u 27 opština BiH.

On se tereti kao "ključna ličnost udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio nasilno i trajno uklanjanje bosanskih muslimana i Hrvata sa velikih dijelova teritorije BiH". Osim ovoga, postojala su, kako se navodi, još tri povezana zločinačka poduhvata, sa ciljem terorisanja građana Sarajeva, eliminisanja muslimana iz srebreničke enklave i uzimanja osoblja UN za taoce.

Kao učesnici zločinačkih poduhvata, osim Karažića, navode se Momčilo Krajišnik, Ratko Mladić, Slobodan Milošević, Biljana Plavšić, Nikola Koljević, Mićo Stanišić, Momčilo Mandić, Jovica Stanišić, Franko Simatović, Željko Ražnatović Arkan, Vojislav Šešelj, Stanislav Galić i Dragomir Milošević.

Očekuje se da se Karadžić izjasni o novoj optužnici u petak, 20. februara, nakon čega će imati 30 dana za podnošenje prigovora.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE