• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Silajdžić: Bosna nije funkcionalna država

"BiH nije funkcionalna zbog asimetričnih rješenja između države i nižih nivoa vlasti. Ova situacija je rezultat nepoštovanja Dejtona", kaže Silajdžić

 Silajdžić: Bosna nije funkcionalna država Izvor: MONDO

Član Predsjednistva BiH Haris Silajdžić je istakao da je jasna pozicija SAD da je jedino stabilno rješenje za zapadni Balkan suverena Bosna i Hercegovina, a da bi ta pozicija bila dugoročno održiva, potrebno je obezbijediti da BiH bude funkcionalna država, što ona sada nije.

"BiH nije funkcionalna zbog asimetričnih rješenja između države i nižih nivoa vlasti. Ova situacija nije rezultat Dejtona, već je rezultat nepoštovanja njegovih ključnih odredbi", rekao je Silajdžić u predavanju na Pravnom fakultetu Univerziteta Kalifornije u Los Anđelesu, saopšteno je iz njegovog kabineta u Sarrajevu .

Silajdžić je lider Stranke za BiH, koja u svom programu ima za cilj da se BiH organizuje bez entiteta i zastupa unutrašnju organizaciju zemlje po principu ekonomskih i multietničkih regija.

On je i ovom prilikom ukazao da je potrebno se fokusirati na razmatranje statusa UN odredbi o odgovornosti država koje nalažu da nijedna država ne sme priznati kao zakonitu situaciju kreiranu kršenjem normi medjunarodnog prava, koje uključuju genocid.

On je kazao da je BiH kompleksna zemlja i vitalni interesi moraju biti zaštićeni.

"Ali, niti jedna zemlja, uključujući BiH, ne može funkcionisati kao održiva zemlja ukoliko svaka predložena odluka može biti blokirana", rekao je Silajdžić i dodao da se predstavnici BiH moraju birati s cijele teritorije BiH. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE