• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS protiv novog visokog predstavnika

U saopštenju Vlade RS navodi se da se se ova institucija snažno protivi imenovanju novog visokog predstavnika, a naročito Britanca

 Vlada RS protiv novog visokog predstavnika Izvor: MONDO

Vlada Republike Srpske (RS) smatra da bi imenovanje novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH bilo kontraproduktivno po stabilnost države i nastavak procesa evropskih integracija.

"S obzirom da je zatvaranje OHR-a neophodno da BiH dobije priliku da se kandiduje za članstvo u EU, imenovanje novog visokog predstavnika ne bi predstavljalo ohrabrujući signal za evropsku perspektivu BiH", saopšteno je iz vlade RS.

Ukoliko do imenovanja ipak dođe, vlada RS smatra neprihvatljivim da na mesto visokog predstavnika dođe osoba koja bi pokušala da deluje izvan mandata koji je jasno definisan aneksom 10 Dejtonskog sporazuma i da se bavi pitanjima koja nisu navedena u uslovima i ciljevima Savjeta za imeplementaciju mira.

"U tom smislu, a poučeni pristupom koji je u BiH imao bivši visoki predstavnik Pedi Ešdaun, vlada RS izražava snažno protivljenje mogućnosti da na mjesto visokog predstavnika ponovo bude imenovan kandidat koji dolazi iz Velike Britanije", navodi se u saopštenju.

Takvo imenovanje bi bilo loša poruka za stabilnost BiH i njena nastojanja da se kreće ubrzanim putem ka EU, ali i upozorenje RS da su mogući "novi ataci na njen, Dejtonskim sporazumom definisan položaj i ovlašćenja".

Vlada RS smatra da je neophodno izvršiti konačnu transformaciju OHR u Kancelariju specijalnog predstavnika EU i omogućiti lokalnim političkim liderima da preuzmu punu odgovornost za rješavanje unutrašnjih pitanja.

"To je proces koji je omogućio pravovremeno usvajanje budžeta BiH za ovu godinu, otklonio nedoumice vezane za popis stanovništva i doveo do konačnog dogovora o pitanju Brčko distrikta", kaže se u saopštenju i dodaje da je zbog toga ovo "idealan trenutak" da se donese odluka o transformaciji međunaordnog prisustva u BiH i prilika koja se ne smije propustiti. (Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE