• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prekinuta sjednica Narodne skupštine RS

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu i nastavak zakazao za četvrtak u deset sati.

 Prekinuta sjednica Narodne skupštine RS  Izvor: MONDO

Narodna skupština Republike Srpske (RS) ni drugog dana rada posebne sjednice nije završila raspravu o Informaciji Vlade RS za ublažavanje negativnih efekata svjetske ekonomske krize na privredu RS.

Poslanik SNSD-a Aleksandar Kesić rekao je da dvodnevna rasprava, uz brojne replike, polako gubi smisao i nameće pitanje ekspeditivnosti rada Skupštine.

Muharem Murselović iz Stranke za BiH rekao je da nema običaj da raspravlja o ekonomskim temama, jer oni koji ga biraju uopšte ne rade.

SDS je Skupštini predložio zaključke u kojim se, između ostalog, navodi da parlament od Vlade RS traži da u skupštinsku proceduru u roku od 60 dana uputi nacrt rebalansa budžeta RS za 2009. godinu, kojim će se predvidjeti finasijske uštede na svim nivoima, a kojim će se usmjeriti u podsticajna sredstva za privredu.

Poslanici ove stranke predlagali su da se od Investiciono-razvojne banke RS zatraži da u 2009. godini zamrzne otplatu kamate u grejs periodu na plasirana sredstva.

SDS od Vlade RS traži da se za radnike koji ostanu bez posla, a ne zaposle se u roku od 90 dana kako je to predviđeno mjerama Vlade, obezbijedi socijalni program.

Ova stranka je predložila da Narodna skupština RS od Vlade zatraži i da u roku od 30 dana u skupštinsku proceduru uputi prijedlog novog zakona o socijalnoj zaštiti, kojim će se iz Budžeta RS osigurati finasiranje prava na stalnu novčanu pomoć i na dodatak za pomoć i njegu drugog lica.

Lazo Marić iz SDS-a rekao je da sredstva iz Razvojnog programa koja su deponovana u komercijalnim bankama treba u vidu kredita dati nerazvijenim opštinama uz kamatnu stopu od jedan odsto.

Šef kluba poslanika PDP-a Borislav Borenović smatra da nema smisla ići sa zaključcima, jer je potpuno evidentno da se oni ne realizuju.

"Mi smo na prošloj sjednici Narodne skupštine RS tražili da se u program rada parlamenta uvrsti jedna informacija o realizaciji svih zaključaka parlamenta, što je odbio SNSD. To pokazuje da smo u pravu kada kažemo da se zaključci ne realizuju i da ih nema svrhe predlagati", rekao je Borenović.

Svetislav Kovačević iz SNSD-a smatra da će se ekonomska kriza dobrim dijelom amortizovati mjerama Vlade RS, istakavši da su u mjere uvršteni prijedlozi koji su se mogli čuti na javnoj raspravi u Foči, odakle dolazi.

"Prvenstveno mislim na ulaganja u hidroenertetski sistem, odnosno izgradnju hidrocentrala na Bistrici, u koju će biti uloženo 200 miliona KM. Ne moram govoriti koliko će to novih radnih mjesta otvoriti", naveo je Kovačević.

Radenko Đurica iz PDP-a rekao je da istraživanja pokazuju da će 51 milion ljudi u Evropi ostati bez posla, što će se odraziti i na BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić prekinuo je sjednicu i nastavak zakazao za četvrtak u deset časova. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE