• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska i Slovenija opet u klinču

Ministarstvo inostranih poslova odbacuje izjavu slovenačkog parlamenta o zaštiti slovenačkih nacionalnih interesa tokom pristupanja Hrvatske NATO-u.

 Hrvatska i Slovenija opet u klinču Izvor: MONDO

Slovenački parlament prihvatio je izjavu o zaštiti slovenačkih nacionalnih interesa tokom pristupa Hrvatske NATO-u.

U izjavi se navodi da je Slovenija prilikom proglašenja samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge sporne tačke duž granice sa Hrvatskom.

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova je smatra "neistinitom, pravno neutemeljenom i bez ikakvog međunarodno-pravnog efekta".

Hrvatska strana smatra da ta izjava "predstavlja kršenje stanja državne granice kakva je bila 25. juna 1991. godine, kao i osnovnih dokumenata dvije države usvojenih na dan njihovog osamostaljenja, te Brionske izjave o izbjegavanju incidenata na koju se poziva", stoji u saopstenju.

"Stavovi slovenačkog parlamenta ne ostavljaju prostor za rješavanje hrvatsko-slovenačkog graničnog spora konstruktivnim dijalogom i potvrđuju opravdano nastojanje Hrvatske da se to pitanje riješi pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, kao što je dogovoreno na sastanku predsjednika hrvatske i slovenačke vlade u augustu 2007. godine na Bledu", navodi se u saopštenju.

Hrvatsko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da će "nakon detaljne analize izjave koju je usvojio slovenački parlament, Vlada Hrvatske ponuditi Saboru prijedlog za dalje djelovanje".

Slovenački parlament je Izjavu prihvatio sa 65 glasova poslanika, a protiv su bila četiri poslanika Slovenske nacionalne stranke.

Izjava je trebalo da bude politički kompromis da bi incijatori održavanja referenduma, na kome bi Slovenci odlučivali o pristupanju Hrvatske NATO-u, odustali od tog plana.

Usvajanjem izjave to se i dogodilo, jer su Slovenačka pučka stranka i predsjednik organizacije "Zavod 25. juni 1991." Marijan Podobnik izjavili da odustaju od aktivnosti koje bi dovele do obaveznog raspisivanja referenduma.

Stranka slovenskog naroda, manja vanparlamentarna stranka iz Maribora, koja je takođe učestovala u prikupljanju početnih potpisa za referendum, saopštila je sinoć da izjavom prihvaćenom u parlamentu nije zadovoljna i da će nastaviti da prikuplja potpise za referendum.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE