• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kandidati za novog Lajčaka "na ispitu"

Krugovi u Briselu smatraju da najviše šansi za mjesto visokog predstavnika ima Emir Džons Peri.

 Kandidati za novog Lajčaka "na ispitu" Izvor: MONDO

Agencija Srna prenosi da će intervjui sa kandidatima za mjesto visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH biti obavljeni danas i sutra.

Očekuje se da će ime izabranog kandidata biti objavljeno u ponedjeljak, 23. februara, na redovnom mjesečnom zasjedanju evropskih šefova diplomatije.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Havijer Solana i neki njegovi savjetnici, danas i sutra održaće panel-diskusiju sa kandidatima i nakon toga odlučiti koji će od njih voditi OHR.

"To što je jedan Britanac bio visoki predstavnik ne znači da još jedan Britanac ne može biti novi visoki predstavnik", rekao je visoki britanski diplomatski izvor za agenciju SRNA.

Britanski kandidat, koji je bio ambasador u sjedištu NATO-a u Briselu od 2001. do 2003. i u UN u Njujorku od 2003. do 2007., politički je vrlo jaka i uticajna, dobro povezana osoba.

Sama činjenica da se ovo ime izdiglo, znači da je 27 članica više-manje odlučilo ko će biti nasljednik Miroslava Lajčaka.

Međutim, još dva kandidata imaju šanse, ukoliko se u posljednji tren ne usprotivi neka od velikih članica EU, koje, u stvarnosti, odlučuju o ličnosti koja će preuzeti najvišu međunarodnu funkciju u BiH.. U ovom trenutku čini se da je postignut dogovor Francuske, Njemačke i Britanije, ali do ponedjeljka su, ipak, moguće promjene.

"Rezervni" kandidati su Italijan Mikele Gifone i Austrijanac Valentin Incko, obojica su u rangu ambasadora.

Jedini kandidat koga je Italija ponudila, a ne dvojicu, kako se javljalo, danas je amabasador svoje zemlje u Prištini. Prethodno je radio u Savjetu ministara u Briselu, u uskom timu diplomata eksperata za Balkan, upravo kod Havijera Solane.

Ambasador Valentin Incko danas je predstavnik svoje zemlje u Ljubljani, a prethodno je bio u Sarajevu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE