• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: RS ima podršku Srbije!

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da zvanični stav Beograda da će priznati svaki dogovor postignut konsenzusom tri naroda u BiH

 Dodik: RS ima podršku Srbije! Izvor: MONDO

Dodik ocjenjuje da to Banjaluci daje dovoljno garancije da ne prihvata dogovor koji neće.

"S druge strane, da kada nešto prihvatimo nailazimo na razumijevanje... Predsjednik Tadić nam poručuje da ima povjerenja u to što radimo, da zna da ćemo učiniti sve u najboljem interesu naroda koji ovdje živi i mi to podržavamo. I to je jedna nova dimenzija međusobnih odnosa", rekao je premijer RS.

Dodik je rekao da je RS po pitanju specijalnih veza sa Srbijom u posljednje tri godine imala veome dobre odnose sa vlastima u Beogradu.

"Naravno, voljeli bismo da Srbija ima stabilniju situaciju, ali razumijemo da ima dosta problema vezanih za Kosovo. Mi ćemo naš odnos prema Kosovu uvijek dovesti u poziciju sa zvaničnim stavom Srbije", naveo je Dodik za beogradski nedeljnik "Vreme".

Govoreći o dogovoru između Srbije i RS o zajedničkoj izgradnji četiri hidrocentrale, Dodik je rekao se taj sporazum realizuje, ali da je očigledno da će biti potreban i jedan strateški partner.

"Na osnovu moje i inicijative gospodina Tadića, pozvali smo federalnu elektroprivredu da formiramo regionalnu kompaniju u kojoj će svako imati svoje interese, ali koja bi postala respektibilan energetski faktor u regionu. Federacija to nije prihvatila" , kaže Dodik.

Milorad Dodik je rekao da je njegova vizija BiH sumorna, dok je po pitanju RS optimističan.

Dodik je istakao da je RS trajna i samoodrživa, dok BiH "opstaje samo zato što to hoće međunarodna zajednica".

"Mislim da je RS trajna, da je pokazala da može da bude samoodrživa, da implementira sve standarde savremene Evrope i civilizacije, da može u svoje društveno tkivo sasvim ravnopravno da primi sve nacionalnosti, da favorizuje stručnost i sposobnost", rekao je Dodik za beogradski nedeljnik "Vreme".

On je naveo da nije siguran da BiH može da opstane i da je uvjeren da ta država ima šansu da se održi samo kao potpuno labav savez federalnih jedinica.

"Mi ćemo se boriti za što bolji položaj RS u okviru BiH, da RS bude država, da ima federalni status, da ima pravo na specijalne odnose sa susjedima, ali i diplomatski status u drugim zemljama po pitanjima gdje mi imamo isključivu nadležnost", rekao je Dodik.

Premijer RS je zaključio da BiH nikada nije uspjela da uspostavi svoj unutrašnji legitimitet i suverenitet te naglasio da RS načelno nije protiv BiH, ali da "to sigurno nije Bosna kakvu hoće u Sarajevu".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE