• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sadović naljutio američku administraciju

Ministar bezbjednosti ozbiljno je iritirao američku administraciju u BiH jer je naložio da se Al-Kaidin pomagač oslobodi svih optužbi

 Sadović naljutio američku administraciju Izvor: MONDO

Ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović zahtijevao je, u ime BiH, da se Safet Durguti, koji je bio na čelu saudijske tobožnje humanitarne organizacije "Al Haramain" za BiH u Travniku, skine sa UN-ove liste pomagača Al kaide i talibana, što je ozbiljno iritiralo američku administraciju u BiH.

Sadović je naložio da se učini sve da bi ovaj Albanac, rođen u Srbiji, sa državljanstvom BiH, bio oslobođen svih optužbi o njegovoj vezi sa islamskim radikalnim grupama, piše "Večernji list" izdanje za BiH.

Durguti, koji je nakon rata, kao i većina mudžahedinskih boraca stekao državljanstvo BiH, podnio je zahtjev za skidanje sa liste UN na koju je njegovo ime uvršteno 2003. godine.

List podsjeća da je Durguti bio na čelu saudijske "humanitarne" organizacije "Al Haramain" za BiH u Travniku, čiji je rad zabranjen u cijelom svijetu zbog veza sa Al kaidom i talibanima, nakon čega je otvorio novu "humanitarnu" organizaciju "Vazir" u Travniku.

"Nakon što su to američke službe utvrdile 11. juna 2003. godine zatvoren je i rad `Vazira`, jer je ocijenjeno da je nova organizacija praktično samo produžena ruka `Al Haramaina`", piše list i dodaje da je uslijedilo niz provjera, ali sudski postupak nije pokrenut.

Sadović nije odustao od svog nauma, iako ga je direktor Sipe Mirko Lujić prošle godine upoznao da je Durguti i dalje predmet praćenja obavještajnih i bezbjednosnih agencija BiH, kao i finansijsko-obavještajnog odjeljenja, navodi "Večernji list".

Uprkos tome, Sadović u dopisu Ministarstvu inostranih poslova navodi da su Durgutija izolovale sporne osobe, te je stoga tražio da ovaj Albanac bude skinut sa liste UN.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE