• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čovićevi "Osnovi Ustava BiH"

Dokument predsjednika HDZ-a BiH predviđa da BiH bude organizovana kao federalna država, koju čine četiri teritorijalne jedinice

 Čovićevi "Osnovi Ustava BiH" Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović pripremio je dokument Osnovi Ustava BiH, koji predviđa da BiH bude organizovana kao federalna država, koju čine četiri teritorijalne jedinice, i kojim se definiše nadležnost države i tih jedinica, te mjere za uspostavljanje efikasnije vlasti u BiH.

Kako Srna saznaje u HDZ BiH, Čović je ovaj dokument na razmatranje već uputio liderima SNSD-a Miloradu Dodiku i SDA BiH Sulejmanu Tihiću, od kojih očekuje da na sastanku u subotu, 21. februara u Mostaru, svojim komentarima daju puni doprinos s ciljem postizanja načelnog dogovora u vezi sa budućom ustavnom organizacijom BiH.

Osnovi Ustava BiH predviđaju da u nadležnosti BiH budu odbrana i bezbjednost, izborno zakonodavstvo, spoljna politika, spoljna trgovina, carinska, monetarna i makroekonomska politika, finansije i finansiranje institucija BiH i međunarodnih obaveza, izbjeglice, uspostavljanje Vrhovnog suda BiH.

Čović predlaže da BiH ima nadležnost i u domenu donošenja propisa iz oblasti krivičnog i civilnog zakonodavstva, provođenju međunarodnih krivičnih propisa, uspostavljanja međunarodnog saobraćaja i kontrole vazdušnog saobraćaja, kao i donošenja zakona neophodnih za ispunjavanje standarda EU.

S druge strane, nadležnost teritorijalnih jedinica trebalo bi da bude utvrđivanje privredne politike, uspostavljanje i organizacija sudske vlasti, lokalna uprava i samouprava, donošenje propisa u trgovini, ugostiteljstvu, turizmu, finansijskom sektoru, kao i finansiranju aktivnosti na nivou teritorijalne jedinice.

Teritorijalne jedinice bile bi ovlaštene i za dodjelu elektronskih frekvencija za RTV, a u njihovoj nadležnosti bili bi i stambena politika, javne službe, donošenje propisa o korištenju lokalnog zemljišta i provođenje socijalne politike.

Lider HDZ BiH i domaćin mostarskog sastanka predlaže, takođe, da na čelu BiH bude predsjednik sa dva zamjenika iz različitog naroda, dok bi Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo da broji 90 poslanika umjesto sadašnja 42 poslanika.

Prema Čovićevom prijedlogu, drastičnu izmjenu trebalo bi da doživi i Savjet ministara BiH i to putem transformacije u vladu BiH sa premijerom na čelu.

HDZ BiH saopštio je danas da će sastanak predsjednika ove stranke Dragana Čovića sa liderima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA BiH Sulejmanom Tihiće biti održan u subotu, 21. februara u prostorijama HDZ BiH u Mostaru, s početkom u 11.00 časova, dok je konferencija za novinare zakazana za 14.00 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE