• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH traga za Alakalajem!

Savjet ministara i Predsjedništvo ne znaju šta radi ministar spoljnih poslova, koji je otkazao sve ranije zakazane sastanke i "ispario" u SAD

 BiH traga za Alakalajem! Izvor: MONDO

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj iznenada je otkazao sve već ranije dogovorene sastanke i prije nekoliko dana bukvalno „ispario" iz BiH, a njegov „nestanak" se u zapadnim diplomatskim krugovima tumači kao skandalozan, piše "Press RS".

Prema informacijama kojima raspolaže ovaj dnevnik, Alkalaj je naprasno otputovao u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, i to na poziv svog stranačkog šefa Harisa Silajdžića, kako bi mu pomogao u lobiranju za novu rezoluciju američkog Kongresa, koja predviđa čvršće angažovanje SAD i ostanak OHR-a u BiH.

U kabinetima predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikole Špirića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ističu da oni nemaju informaciju gdje se nalazi Alkalaj

"Ne znamo gdje je ministar Alkalaj, niti šta on trenutno radi", rečeno je Pressu RS u ovim institucijama.

Odlično obavješteni izvor Pressa RS tvrdi da i Radmanoviću i Špiriću živci odavno „igraju" na spomen imena Svena Alkalaja, jer je šef diplomatije BiH svojom samovoljom već odavno pokazao da zastupa samo interese svog partijskog šefa Harisa Silajdžića.

"Poslije službenog boravka u Zagrebu, gdje je sa hrvatskim zvaničnicima razgovarao o problemima Hrvatske i Slovenije (gotovo i ne dotičući se odnosa BiH i Hrvatske), Alkalaj je bez najave otputovao u SAD! Pored toga, već drugi put u kratkom vremenskom periodu otkazao je put u Mađarsku, što je izazvalo negodovanje zvanične Budimpešte", kaže sagovornik Pressa RS.

Mađarska je, objašnjava izvor, jedna od zemalja koja potpuno podržava evroatlantske integracije BiH. Mađari podržavaju i kandidaturu BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti, a osim toga, jedni su od prvih koji su ratifikovali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU!

"To Alkalaju nije dovoljno, pa je otkazao put u Mađarsku i otišao u Ameriku da se bavi ko zna kakvim poslovima", kaže izvor.

Niko od sagovornika lista, međutim, nije mogao da potvrdi da li je Alkalaj na službenom putu. Postavlja se pitanje i ko će snositi troškove ministrovog putovanja u SAD.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Slavko Jovičić kaže da Alkalaj odavno ne obavještava institucije BiH o svojim putovanjima.

"Parlamentarcima ne preostaje ništa drugo nego da prate sve američke TV stanice da bi dobili informacije o tome gdje se Alkalaj nalazi. Ključno je pitanje gdje je sada Alkalaj i da li je njegovo putovanje privatno ili službeno. Najvažnije je ko će to putovanje da plati. Čini se da će i u jednom i u drugom slučaju to biti građani BiH", kaže Jovičić.

Bahatost ministra Alkalaja je, kako saznaje Press RS, poznata i najuticajnijim ambasadorima u BiH, koji su svjesni da je taj čovjek donio više štete nego koristi ionako skromnim dometima bh. diplomatije. Zbog toga se sastaju s njim samo kada to ni na koji način ne mogu izbeći bez diplomatskog skandala. Alkalaj je, s druge strane, majstor za skandale. U proteklih mjesec dana na sve moguće načine pokušavao je da onemogući odlazak u Vašington novoimenovanog ambasadora BiH u Americi Mitra Kujundžića.

"Kujundžić je dobio nalog da prije deset dana otputuje u SAD. Sve je bilo spremno, imao je avionsku kartu, a onda mu je iz Ministarstva spoljnih poslova stiglo obavještenje da se njegov odlazak odlaže. Intervenisao je i predsjedavajući Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Kujundžić je ipak na kraju otišao u Vašington, ali je ministar Alkalaj doneo odluku da će sve troškove u Americi ambasador lično snositi", kaže izvor Pressa RS!

On dodaje da Kujundžić, iz nekog razloga, smeta Alkalaju, koji je jedno vreme i sam bio ambasador u Vašingtonu.

"Zato se iz petnih žila upeo da spriječi odlazak Kujundžića. Sadašnji ministar spoljnih poslova BiH, zajedno sa svojim partijskim šefom Harisom Silajdžićem, već godinama lobira po Americi, a cilj im je da što više rovare protiv Srpske i njenih nadležnosti", kaže izvor Pressa RS.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE