• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova istina za Srebrenicu i Sarajevo?

Odbrana Radovana Karadžića tvrdi da će ozbiljno "napasti" bazu zločina, sve podatke, manipulacije i sve laži u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom

 Nova istina za Srebrenicu i Sarajevo? Izvor: MONDO

U sudskom procesu protiv Radovana Karadžića u Hagu njegova odbrana će prvi put ozbiljno otvoriti pitanja Srebrenice i Sarajeva i dovesti u razumnu sumnju presude za te slučajeve - najavio je advokat Goran Petronijević, član Karadžićevog pravnog tima.

U intervjuu Srni on je objasnio da izmijenjena optužnica koja sadrži dvije tačke - za genocid u Srebrenici i u deset opština u BiH 1992. godine nije nikakva novina i da se to nalazilo i u optužnici protiv Momčila Krajišnika pa, kako je rekao, nije prošlo.

Petronijević je naveo da, ma koliko se smatrala "presuđenim ili utvrđenim činjenicama", Karadžićeva odbrana ima dokaze koji će dovesti u razumnu sumnju i otvoriti ponovo pitanja koja se tiču Srebrenice i Sarajeva.

"Prvi put ćemo ozbiljno `napasti` bazu zločina, sve podatke, manipulacije i sve laži u vezi sa Srebrenicom i Sarajevom, koje su dvije ključne tačke optužbi za genocid" - rekao je Petronijević.

On je dodao da svakog dana počinju polako da izlaze na vidjelo pojedini detalji i da mnogi muslimanski izvori otkrivaju do sada nepoznate stvari kao, na primjer, slučaj Markala.

"Ovo suđenje /Karadžiću/ odvija se u vreme koje će, po našoj proceni, biti rasterećenije u odnosu na ona vremena pritisaka na srpsku stranu. Sva dosadašnja suđenja bila su opterećena imperativom krivice srpske strane. Nadamo se da će međunarodna situacija i globalno razvijanje stvari dovesti do još većeg rasterećenja da se konačno dođe do istine", rekao je Petronijević.

On je naveo da odbrana Karadžića i sam Karadžić žele da se otkrije istina "kakva god bila", dodajući da je bilo pogrešno negirati neke stvari koje su se zaista dogodile.

"Ni zločin u Srebrenici nije do sada ozbiljno razmatran na način na koji zaslužuje takav događaj, u kojem je stradao očigledno veći broj ljudi, ali tu su medijske manipulacije toliko bile jake da se godinama ta priča zatvorila na sedam do osam hiljada streljanih civila. To je apsolutna neistina", naveo je Petronijević.

On navodi da "Srebrenica može biti ratni zločin, jer je tamo očigledno bilo egzekucija zarobljenih muslimanskih vojnika, a to je nešto sasvim drugo od genocida".

"Brojke kojima se operiše su `naduvane`, a velika je sramota manipulisati ljudskim glavama", dodao je Petronijević.

"Onda je od maksimalno 3 200 ukupno stradalih došlo do sedam - osam hiljada streljanih. Mi hoćemo istinu. Ko je to uradio i ko je naredio - neka odgovara, pa neka to bude i sam Radovan /Karadžić/, mada mi znamo da nije", rekao je Petronijević.

On je dodao da se tom istinom brani Republika Srpska /RS/, a ne Radovan Karadžić, niti srpski generali u Hagu.

Na pitanje Srne šta sa presudom Međunarodnog suda pravde da se radi o genocidu, Petronijević je rekao da je tim koji je zastupao Srbiju u tom procesu svjesno prihvatio takvu kvalifikaciju i nije "napadao" bazu zločina.

"Radovan mi stalno podvlači - `nemojte misliti o mojoj glavi, ja sam mogao do sada sto puta da umrem, da me ubiju, mogu i sutra, to je sasvim svejedno - razmišljajte jedino o interesima RS`", prenosi Petronijević.

On je rekao da je za sutra u 14.15 časova zakazana redovna statusna konferencija i da se očekuje da će od Karadžića biti zatraženo da se izjasni o novoj optužnici, koja sadrži dvije tačke za genocid, ali nije htio da kaže šta da li će Karadžić to i učiniti.

Prema dosadašnjoj praksi, u slučaju da Karadžić odbije da se izjasni o optužnici, sud konstantuje da se izjasnio da "nije kriv".

Nakon toga slijede preliminarni prigovori odbrane, u rokovima od 30 i 45 dana, o kojima se odlučuje, a nakon toga se daje vrijeme da pripremu odbrane, poslije čega se zakazuje suđenje.

Petronijević je naveo da će Karadžić i sutra nastupati pred sudom sam i da ostaje pri svojoj odluci da se zastupa sam, uz pomoć pravnog tima.

On smatra da suđenje Karadžiću tehnički ne bi moglo da počne prije jeseni i dodaje da se Karadžićev pravni tim susreće sa opstrukcijom u Haškom tribunalu, koji im još nije ni odobrio sredstva, niti potvrdio neka imenovanja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE