• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: SAD neće podržati Sijaldžića

Lider PDP-a ne vjeruje da će američki Kongres podržati rezoluciju Harisa Sijaldžića, jer je "aprilski paket" propao zbog bošnjačkih lidera

 Ivanić: SAD neće podržati Sijaldžića Izvor: MONDO

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić izjavio da ne vjeruje da će američki Kongres podržati rezoluciju lidera Stranke za BiH Harisa Sijaldžića, kojom se traži veći uticaj SAD u BiH, jer je "aprilski paket" ustavnih promjena "pao" zbog bošnjačkih lidera, a posebno Sijaldžića.

"Američka administracija posebno se neće baviti pitanjem Ustava, jer je jednom to probala kada je podržala `aprilski paket` ustavnih promjena koji je pao isključivo zbog bošnjačkih lidera, posebno Silajdžića. Ne vjerujem, nakon što je on oborio jednu varijantu u kojoj su Amerikanci učestvovali, da će ga sada `nagraditi` imenovanjem nekog specijalnog predstavnika za BiH", ocijenio je Ivanić u izjavi Srni.

On je rekao da će BiH biti prepuštena evropskim institucijama, dok će Sjedinjene Države biti prisutne, ali ne presudno kao što mnogi sada u Sarajevu očekuju.

Ivanić smatra da SAD neće imenovati tako snažnog predstavnika za BiH, jer bi je time doveli u rang Avganistana, Pakistana, Iraka odnosno problematičnih područja u svijetu, dok BiH realno nije u tom stanju, ni po procjenama Sjedinjenih Država.

On je napumenuo da je lobiranje potpuno legitimno i da svako, pa tako i bošnjački političari, imaju pravo da se bore za svoje političke stavove, ali da od te rezolucije ne treba previše očekivati niti da će ona biti jednostrana.

U proceduru Predstavničkog doma američkog Kongresa uvrštena je rezolucija kojom se ukazuje na neophodnost ustavnih reformi u BiH i na važnost nastavka partnerstva SAD i EU po tom pitanju.

U ovoj rezoluciji, koja je 13. februara, uvrštena u kongresnu proceduru, navodi se da bi SAD trebalo da odrede posebnog izaslanika za Balkan koji bi u saradnji sa EU i političkim vođama u BiH radio na provođenju reformi svih nivoa vlasti i društva, objavljeno je na sajtu američkog Kongresa.

U ovom dokumentu se ističe da Kancelarija visokog predstavnika ne bi trebalo da bude zatvorena sve dok Savjet za provođenje mira ne potvrdi da je BiH u potpunosti ispunila pet uslova i dva cilja.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE