• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elementarna nepogoda u Varešu

Snijeg koji neprestano pada paralisao je neka sela u Bosni i Hercegovini, a u opštini Vareš proglašeno je stanje elementarne nepogode.

 Elementarna nepogoda u Varešu Izvor: MONDO

Načelnik opštine Vareš Hamdo Fatić u četvrtak je usljed intenzivnih  padavina proglasio je stanje elementarne nepogode.

Visina snijega u opštini Vareš dostiže i do 150 cm, a zbog sniježnih nanosa u prekidu je autobuski saobraćaj iz pravca sela Ravne, Ligatići i Mijakovići.

"Škole su jutros radile, ali u prijepodnevnim satima vođeni su pregovori da se nastava obustavi“, izjavio je Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

U ostalim opštinama ZDK-a saobraćaj se odvija otežano. Zabilježeni su i prekidi lokalnog saobraćaja prema najudaljenijim naseljima u opštinama Zenica, Olovo i Maglaj.

Zbog velikih sniježnih nanosa većina sela glamočke opštine je odsječena od svijeta, a posebno teška situacija je u selima Rore, Zajaruga, Hozići, Halapić i Glavica, koja se nalaze u višednevnoj blokadi.

U opštini Glamoč otežano je odvijanje saobraćaja na putnim pravcima prema Drvaru i Mrkonjić Gradu.

Na području opštine Drvar saobraćaj se otežano i uz višečasovne zastoje odvija na putnom pravcu Drvar - Glamoč zbog snježnih nanosa i ugaženog snijega.

U preduzeću "Komunalac" kažu da je većina lokalnih puteva prohodna, ali da ima i neprohodnih u pojedinim zaseocima ove opštine.

Nevrijeme je zavejalo sve lokalne puteve prema selima na području istočne Hercegovine, pa djeca iz tih područja nisu došla u škole.

Na području opštine Trebinje snijeg visine 31 centimetar u gradu je otežao kretanja vozila i pješaka, a na prohodnosti gradskih ulica neprestano su angažovane ekipe preduzeća "Komunalno" i "Hercegovinaputeva".

Opštinski štab Civilne zaštite angažovao Vatrogasnu jedinicu Lastva, Hidroelektranu na Trebišnjici, a i pojedina privatna preduzeća koji svojom raspoloživom mehanizacijom rade na raščišćavanju i probijanju do sela.

Zbog kvara na elektromrežama bez električne enrgije je Popovo polje i dio Petrovog polja, pa su ekipe "Elektrohercegovine" na terenu i rade na otklanjanju kvara.

Načelnik opštine Berkovići Ranko Lučić rekao je da je u toku noći ova opština bila u potpunoj saobraćajnoj blokadi, a da su sela i dalje odsječena od opštine.

On je istakao da je jutros oslobođen prolaz prema Bileći, gdje su snježni smetovi dostizali visinu i do četiri metra.

Lukić je naveo da opština nema dovoljno sredstava da bi angažovala mehanizaciju na čišćenju lokalnih puteva ali da očekuju pomoć od Vlade Republikem Srpska koja do sada nije nikada izostala.

Zbog sniježnih nanosa za saobraćaj je neprohodan regionalni put Berkovići - Nevesinje preko Trusine, Kifino selo - Ulog preko visoravni Morine, Bileća - Ljubinje preko Vranjske.

Otežano je saobraćaj na putu Trebinje - Ljubinje - Stolac preko prevoja Žegulja, kao i na magistralnom pravcu Trebinje - Gacko.

Zahvaljujući angažovanju ekipa "Hercegovinaputeva" za saobraćaj je prohodan i magistralni put Gacko - Foča preko prevoja Čemerno.

Iz preduzeća "Hercegovinaputevi" ističu da je angažovana sva raspoloživa mehanizacija da bi putevi na području Hercegovine bili prohodni

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE