• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Čovićev prijedlog neprihvatljiv

Dodik kaže da će ostati za prijedlog koji govori o savezu država u BiH, ali se ne slaže sa prijedlogom lidera HDZ-a Dragana Čovića

 Dodik: Čovićev prijedlog neprihvatljiv Izvor: MONDO

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik rekao je da nije upoznat sa prijedlogom ustavnih promjena lidera HDZ-a Dragana Čovića, ali da je prema onom što je čuo, taj prijedlog po mnogim elementima neprihvaljiv.

"Osnovna stvar koja će biti postavljena sa moje strane jeste da se učesnici u procesu izjasne da li je za njih sprona RS ili nije. Samo pod uslovom da prihvate da RS nije sporna u političkom i teritorijalnom smislu, možemo dalje razgovarati. Sve ostalo je nepotrebno i gubitak vremena", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naveo da će ostati za prijedlog koji govori o savezu država u BiH, koje čine federalne država sa međunarodnim kapacitetom za stvaranje obaveza u okviru ovlašćenja koje te države imaju.

"To podrazumijeva BiH kao mjesto koordinacije za evropske integracije, kako se to rješava i u mnogim složenim zemljama u Evropi, poput Njemačke u kojoj postoji koordinacija između saveznog i nižih nivoa vlasti. U BiH ona ne postoji, ovdje je do sada postojalo samo nastojanje da se nametnu rješenja", napomenuo je Dodik.

Dodik je ponovio da prihvata BiH i njen međunarodno-pravni okvir, i da su zvaničnici RS dobro razumjeli lekciju koja govori o tome da unutrašnje uređene BiH predstavlja stvar dogovora i konsenzusa unutar BiH.

"Za konsenzus je potrebno da i mi učestvujemo i ja ću u subotu biti na sastanku u Mostaru. Odlazim tamo da im jasno kažemo da ne želim da izađem ni sa jednog sastanka a da se ne zna šta je dogovoreno", rekao je Dodik.

Dodik je pretpostavio da će lider SDA Sulejman Tihić sa sastanka izaći sa pričom da RS za njega i nije baš nešto što je trajno, navodeći da je Tihić lagao kada je bio u Banjaluci i potom pravio farsu.

"Sve ćemo to da istjeramo. Ja ne pravim farsu. RS je u političkom i teritorijalnom okviru federalna država sa svim pravima i mogućnošću da ima svoju fudbalsku, košarkašku i druge reprezentacije i da učestvuje na međunarodnim skupovima sportskog karaktera, sa ovlašćenjima da pravi diplomatske odnose, u ovkiru njenih ovlašćenja, poput obrazovanja", naveo je Dodik.

On je istakao da će RS poštovati ovlašćenja BiH, ali da za evropska pitanja BiH mora da postoji konferencija ministara, ne samo Savjeta ministara već i onih iz entiteta, da bi se utvrdili stavovi i politika BiH u određenim oblastima, pa da se onda ide u Evropu.

"A ne kao do sada da, u pravilu, iz Sarajeva iz neke međunarodne kancelarije pošalju šta Brisel treba da saopšti, a Brisel nema pojma šta je sopštio, kao što je to bilo vezano za praksu bivšeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna", podsjetio je Dodik.

On je istakao da RS nije na onom stepenu na kojem bi želio, ali da su danas sve zemlje svijeta u ekonomskoj krizi i problemima.

"Srpska, bez obzira kako to nekome izgledalo, izgleda kao lijepa oaza koja ima šanse i u tom pogledu ćemo je i dalje graditi", poručio je Dodik.

Govoreći o kritikama opozicije platforme predsjednika RS Rajka Kuzmanovića o ustavnim promjenama, Dodik je rekao da je SDS krenuo da brani FBiH, jer će se navodno njeno transformisanje biti na štetu RS.

"Mislim da nije tako i da ako hoćete stabilnost u BiH, morate zadovoljiti sve. Sve ove godine imali smo Bošnjake i Hrvate koncentrisane protiv RS. Kada bi bilo tri entiteta, onda to tako ne bi bilo i svi bi se bavili sobom i morali da prave kompromis druge vrste", zaključio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pripremio je dokument Osnovi Ustava BiH, koji predviđa da BiH bude organizovana kao federalna država, koju čine četiri teritorijalne jedinice, i kojim se definiše nadležnost države i tih jedinica, te mjere za uspostavljanje efikasnije vlasti u BiH.

Kako Srna saznaje u HDZ-u BiH, Čović je ovaj dokument na razmatranje već uputio liderima SNSD-a Miloradu Dodiku i SDA BiH Sulejmanu Tihiću, od kojih očekuje da na sastanku u subotu, 21. februara u Mostaru, svojim komentarima daju puni doprinos s ciljem postizanja načelnog dogovora u vezi sa budućom ustavnom organizacijom BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE