• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjene kazne Todoroviću i Radiću

Žalbeno vijeće Suda BiH smanjilo je kazne Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, optuženim za zločin protiv čovječnosti.

 Smanjene kazne Todoroviću i Radiću Izvor: MONDO

Todorović i Radić prvostepenom presudom osuđeni su na po 17 godina zatvora, ali ona je sada preinačena pa će Todorović morati da provede 13 godina u zatvoru, a Radić 12 godina.

Žalbeno vijeće osudilo je Todorovića i Radića zbog učešća u mučenju i ubijanju civila bošnjačke nacionalnosti 20. maja 1992. godine u selu Borkovac u opštini Bratunac.

Pretresno vijeće Suda BiH osudilo ih je 29. aprila prošle godine kao saizvršioce u zločinu protiv čovječnosti, jer je zaključilo da su oni, zajedno sa grupom pripadnika VRS, učestvovali u zarobljavanju i mučenju grupe od 14 civila Bošnjaka koji su se krili u napuštenom kamenolomu, nakon čega su ubili sedmoro iz te grupe.

Žalbeno vijeće je, nakon žalbe odbrane, prihvatilo jedan prigovor jer je zaključilo da je Pretresno vijeće pogrešno primijenilo zakonske odredbe kada je u obrazloženju navelo da su optuženi krivi kao saizvršioci u zločinima za koje su osuđeni, saopšteno je iz Suda BiH.

Ustanovljeno je da je Pretresno vijeće pogrešno primijenilo zakon prilikom utvrđivanja da li su optuženi u odlučujućoj mjeri doprinijeli počinjenju zločina, kao što je to propisano članom Krivičnim zakonom BiH.

Žalbeno vijeće zaključilo je da je Pretresno vijeće pogrešno primijenilo zakon kada je optužene osudilo za krivično djelo zatvaranja, te da su optuženi krivi za pomaganje u vršenju progona kao zločina protiv čovječnosti, te da su svjesno pomagali grupi pripadnika VRS da počine mučenja i ubijanja civila Bošnjaka.

Sud BiH saopštio je da je Žalbeno vijeće zaključilo da su optuženi svjesno pomagali u činjenju navedenih krivičnih djela, znajući da počinioci preduzimaju ove radnje s namjerom diskriminacije na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, te je shodno tome preinačilo prvostepenu presudu u pogledu pravne kvalifikacije krivičnog djela, te u pogledu krivične odgovornosti optuženih, a analogno tome i u pogledu odluke o kazni.

Žalbeno vijeće odbilo je žalbu Tužilaštva BiH pošto se žalilo samo na visinu izrečene kazne u prvostepenoj presudi.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE