• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH "pojela" 100 milijardi dolara

Institucije BiH tragaju za više od 100 milijardi dolara donacija koje su od 1996. do 2003. godine stigle od međunarodne zajednice

 BiH "pojela" 100 milijardi dolara Izvor: MONDO

U BiH je od 1996. do 2003. godine stiglo od 40 do 60 milijardi dolara donacija, što sa troškovima međunarodne intervencije u BiH, od IFOR-a, SFOR-a do EUFOR-a, premašuje 100 milijardi dolara, izjavio je za "Glas Srpske" direktor Biroa za humanitarna pitanja Žarko Papić.

Papić je istakao da najveći problem predstavlja to što ne postoji precizna evidencija tih donacija, piše "Glas Srpske".

"BiH je po glavi stanovnika primila najviše donacija u istoriji. Iznos koji je BiH dobila uveliko premašuje procjene Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose koje je bilježilo samo one donacije po bilateralnim sporazumima koji se u prvih pet godina nisu potpisivali", rekao je Papić.

On je naglasio da nije registrovano niz donacija koje su u BiH ušle mimo tih bilateralnih sporazuma, zbog čega je nemoguće doći do podatka o donacijama u toku i neposredno poslije rata.

Papić je dodao da sam karakter politika međunarodne podrške zaslužuje kritičku analizu jer je BiH za toliko uloženih para i za 11 godina od završetka rata tek dostigla nivo razvoja bruto društvenog proizvoda iz 1991. godine.

On je ocijenio da je veoma dobro što je formirana Istražna komisija za utvrđivanje trošenja donacija.

"Dobro je i što je za predsjednika te komisije izabran Sefer Halilović koji bar zna kako je to u ratnom periodu funkcionisalo. Vjerovatno se neće doći do apsolutno tačnih podataka, ali će se doći do podataka o dijelu donacija koji je nestao, koji je stigao kao pomoć narodima BiH, a završio u privatnim džepovima", rekao je Papić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE