• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karadžić se nije izjasnio o optužnici

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije se u petak pred Haškim tribunalom izjasnio o drugoj izmijenjenoj optužnici.

 Karadžić se nije izjasnio o optužnici Izvor: MONDO

Sudsko vijeće je ranije ove sedmice djelimično odobrilo izmjenu optužnice protiv njega od aprila 2000. godine.

Optužnicu je potpisao glavni tužilac Serž Bramerc i predstavlja prvi dokument Tužilaštva na kojem se našao njegov potpis otkada je Karadžić izručen Tribunalu u julu prošle godine.

"Još ne znam da li je snazi optužnica i da li ću se danas o njoj izjašnjavati. Tužilaštvo mi zamjera što nisam bio dovoljno precizan 6. avgusta kada nisam imao nijednog savjetnika u pogledu dogovora sa (bivšim američkim izaslanikom za Balkan) Ričardom Holbrukom iako oni tačno znaju na šta sam mislio", rekao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, riječ je o suviše krupnom pitanju da bi se o njemu izjašnjavao bez svojih savjetnika.

"Moram da se savjetujem i vjerujem da ćemo iskoristiti sva prava na odgovor i osporavanje", istakao je Karadžić.

On je dodao da je danas dobio listu od 105 000 stranica, koje ne može da koristi zato što nije kompletiran njegov tim i zatražio je da dokumente dobije na CD ili DVD formatima.

"Nisam uspio da prelistam papire koje sam dobio juče i danas, moram se konsultovati sa saradnicima", istakao je Karadžić.

Drugom izmijenjenom optužnicom optužbe protiv Karadžića se pojednostavljuju, što bi trebalo da doprinese "kraćem i efikasnije suđenju".

Prema izmijenjenoj optužnici, Karadžić se u dvije tačke tereti za genocid, umjesto u jednoj, a tužilac je povukao optužbe za saučesništvo u genocidu i za teške povrede Ženevskih konvencija.

Optužbe za genocid odnose se na dva različita perioda: jedna na zločine počinjene u deset opština BiH od 31. marta do 31. decembra 1992. godine, a druga na Srebrenicu, u julu 1995. godine. "Opštine u kojima se na najekstremniji način manifestovala namera da se delimično unište nacionalne, etničke ili verske grupe bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata jesu Bratunac, Brčko, Foča, Ključ, Kotor Varoš, Prijedor, Sanski Most, Višegrad, Vlasenica i Zvornik", navodi se u optužnici

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE