• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada RS protiv mandata stranih sudija

Vlada Republike Srpske (RS) saopštila je da neće podržati produženje mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH.

 Vlada RS protiv mandata stranih sudija Izvor: MONDO

U saopštenju se navodi da je ova odluka donijeta zbog toga što strane sudije "nemaju odgovornost prema narodima i građanima u toj zemlji.

Navodeći da je potpuno opredeljena za evropski put BiH, Vlada RS je saopštila da smatra da je "došlo vrijeme da pravosudne institucije preuzmu punu odgovornost".

"Vlada smatra da BiH i njene institucije imaju dovoljno kapaciteta da osiguraju provođenje vladavine prava. Eventualno drugačiji pristup bilo bi priznanje da BiH nije spremna za integrisanje u Evropsku uniju", navodi se u vladinom saopštenju izdatom poslije vanredne
sjednice.

Vanredna sjednica Vlade RS održana je nakon što je objelodanjeno da je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH podnela krivičnu prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika i još deset osoba, koje tereti da su nezakonitim radom na nekoliko građevinskih projekata oštetili
budžete RS i BiH za 145 miliona konvertibilnih maraka (KM).

U vladinom saopštenju krivična prijava se naziva "navodnom", a od glavnog tužioca BiH Milorada Barašina i direktora SIPA Mirka Lujića očekuje se da što prije javnost obavijeste o rezultatima interne istrage o tome kako je krivična prijava podnijeta Posebnom odjeljenju
Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju, u kojem su, uglavnom, tužioci stranci.

Vlada RS smatra da u Tužilaštvu BiH i SIPA postoji "paralelni sistem funkcionisanja, organizovanja i djelovanja", zbog čega traži od nadležnih organa BiH da "urgentno obezbijede sve potrebne uslove za legalan i zakonit rad ovih institucija".

"Naglašavamo da je legalnost rada ovih institucija važan preduslov međusobnog povjerenja građana koji je novonastalom situacijom ozbiljno ugrožen", stoji u saopštenju.

Vlada RS smatra da su podizanjem krivične prijave protiv Dodika pojedinci iz SIPA i Tužilaštva BiH doveli u pitanje kredibilitet tih institucija, te ističe da odbacuje "obračun sa RS putem zloupotrebe organa na nivou BiH", zbog čega će u narednom periodu procijeniti
nastavak dalje saradnje sa SIPA i Tužilaštvom BiH.

U saopštenju se ocjenjuje da se predstavnici RS u zajedničkim organima BiH "omalovažavaju i zaobilaze", što smatra "alarmantnim i nedopustivim".

Vlada RS smatra da su poslednji događaji "uznemirili narod i građane RS", ističući da će "u svom punom kapacitetu štititi njihov interes, slobode i pravnu sigurnost". (Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE