• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I general Zec optužen za zločin u Koraju?

Bivši narodni poslanik Dragomir Kerović i penzionisani general Vojske Republike Srpske Momir Zec takodje su optuženi za zločine u Koraju, piše "Glas"

 I general Zec optužen za zločin u Koraju? Izvor: MONDO

List prenosi da su njihova imena među 15 osoba srpske nacionalnosti protiv kojih je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo optužnicu za zločin protiv čovječnosti i civilnog stanovništva u selu Koraj.

Zec je bio komandant Majevičke brigade istočnobosanskog korpusa VRS i protiv njega je tuzlansko tužilaštvo 2007. godine podnijelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je počinio ratni zločin, zločin protiv čovječnosti i povredu zakona i običaja rata. Ostali optuženi su mještani lokalnih sela oko Koraja, koji su bili u jedinicama VRS tog kraja.

Optuženi se terete da su u toku 1992. godine izvršili napad na loparsko selo Koraj i ubili najmanje 57 mještana, a da su protjerali cjelokupno muslimansko stanovništvo, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da su optuženi jedan broj mještana zatvorili u sabirne centre, a potom u logor u Batkoviću i dodaje da ih optužnica tereti da su zapalili tri džamije i uništili veći broj kuća i objekata.

U ovom predmetu je pokrenuta istraga protiv 89 osoba, nakon čega je za deset obustavljena, jer su u međuvremenu umrli, dok protiv 63 osobe nisu nađeni dokazi o počinjenom krivičnom djelu.

Tuzlansko tužilaštvo je predalo optužnicu protiv 15 osoba srpske nacionalnosti na potvrđivanje Kantonalnom sudu u Tuzli, ali se, kako piše "Glas Srpske", očekuje da se taj sud proglasi nenadležnim, kako bi slučaj preuzeo Sud BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE