• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Branković bez komentara na optužnicu

Premijer FBiH Nedžad Branković nije želio da komentariše optužnicu koju je protiv njega i bivšeg federalnog premijera podiglo tužilaštvo u Sarajevu.

 Branković bez komentara na optužnicu Izvor: MONDO

Prema optužnici kantonalnog tužilaštva, tadašnji federalni premijer Edhem Bičakčić omogućio je Brankoviću, koji je tada obavljao funkciju direktora ''Energoinvesta'', nelegalnu kupovinu stana na Ciglanama površine 132 metra kvadratna, čime je federalni budžet oštećen za 114.000 KM, a ''Energoinvest'' za 150.000 KM.

''Ne želim da komentarišem predmete koji su u našem pravosuđu, jer vjerujem u nezavisnost naših institucija, i to je moj stav od početka do kraja'', rekao je Branković novinarima u Sarajevu, pred početak sjednice Glavnog odbora SDA.

On je dodao da još nije upoznat sa detaljima optužnice. Branković nije želio da komentariše ni stav predsjednika SDA Sulejmana Tihića da nijedan član SDA ne može obavljati javnu ili stranačku funkciju ukoliko se nalazi pod optužnicom.

''Suzdržao bih se svih komentara, jer ipak smo sada mi stranka u pripremi Kongresa i bilo kakav komentar mogao bi da bude upotrebljen u druge svrhe'', rekao je Branković.

Tihić smatra da Branković treba da podnese ostavku.

"U svakom slučaju, radi se o ozbiljnim optužbama, zloupotrebi položaja ili nekim drugim nečasnim radnjama. Podržavamo rad institucija za provođenje zakona, generalno. Radi se o ozbiljnom pitanju i Predsjedništvo SDA mora zauzeti stav", naglasio je Tihić za sarajevske medije.

On je dodao da nije detaljno upoznat sa navodima optužnice i da će to pitanje biti na organima stranke, kada, kako je rekao, budu imali sve elemente.

Član Centralne izborne komisije Branko Petrić rekao je za "Nezavisne novine" da Branković ne mora podnijeti ostavku na dužnost premijera, iako je protiv njega podignuta optužnica.

On je objasnio da mandat izabranim i imenovanim zvaničnicima prestaje u slučaju pravosnažnosti sudske presude kojom su osuđeni na zatvorsku kaznu dužu od šest mjeseci.

Bičakčić se pozvao na imunitet u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu koje ga pozvalo na saslušanje, ali je njegov zahtjev odbijen, jer je ranije donesena odluka prema kojoj nema pravo na imunitet u drugom procesu koji se odnosi na isti mandat, pišu "Nezavisne".

Portparol OHR-a Ljiljana Radetić rekla je da nijedan član izvršnih organa vlasti ne uživa imunitet od krivične odgovornosti, podsjetivši da se od 2002. godine primjenjuju reformisani zakoni o imunitetu na nivou BiH, FBiH i Republike Srpske.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE